Гройсман квапить Гонтареву зі зниженням облікової ставки

П'ятниця, 17 березня 2017, 11:07

Кабінет міністрів наполягатиме на прискоренні зниження облікової ставки Національним банком України.

Про це під час години запитань до уряду заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

"Що стосується кредитної політики, позиція уряду є наступною: ми вважаємо, що Національний банк має робити більш суттєві кроки щодо здешевлення кредитів в економіку нашої держави", - сказав Гройсман.

За словами прем’єра, уряд неодноразово ставив це питання.

Реклама:

"В 2017 році вже відбувається зниження облікової ставки, але не так суттєво, як би ми хотіли. Тому ми будемо наполягати на тому, щоби ця робота була пришвидшена, і ми отримали більше ресурсів в економіку держави", - підсумував Гройсман.

Нагадаємо, 2 березня правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!