"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14%

Четвер, 2 березня 2017, 14:21

Правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, це пов’язано з необхідністю нівелювати ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.

"У лютому 2017 року, за оцінками Національного банку, інфляція у річному вимірі продовжила очікувано прискорюватися, переважно внаслідок ефекту бази порівняння", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У НБУ повідомили, що інфляція в річному вимірі буде залишатися високою впродовж перших трьох кварталів завдяки дії ефекту бази порівняння. Вона повернеться до однознакового рівня в четвертому кварталі 2017 року.

"З моменту попереднього рішення з монетарної політики, зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки, що є додатковим аргументом для Національного банку наразі утриматися від пом’якшення монетарної політики", - повідомляє прес-служба.

"Насамперед, ключовим ризиком є активізація бойових дій та блокаду транспортних шляхів на сході країни. Тривале продовження таких подій призведе до остаточного розриву ланцюгів виробництва та постачання готової продукції. Як наслідок, скоротить обсяг випуску металургійної продукції, коксу, добувної промисловості, електроенергії", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі заявили, що це може становити ризики для прогнозу інфляції опосередковано – через негативний вплив на платіжний баланс.

"На стан поточного рахунку тиснутиме можливе скорочення експорту металургійної продукції та збільшення імпорту енергетичного вугілля. Відповідно, це матиме негативний вплив на динаміку міжбанківського валютного ринку. Крім того, побічним ефектом від зазначених подій виступатиме погіршення інфляційних очікувань", - повідомляє регулятор.

"З урахуванням зазначених ризиків та необхідності досягнення цілей з інфляції правління Національного банку прийняло рішення про збереження облікової ставки на рівні 14%", - заявили у НБУ.

"Подальша динаміка облікової ставки буде залежати від реалізації окреслених ризиків для цінової стабільності та розвитку інфляційних очікувань", - підсумував регулятор.

Нагадаємо, 26 січня правління Нацбанку також вирішило не змінювати облікову ставку та залишило її на рівні 14% річних.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!