Луценко: ГПУ розбереться з формулою "Роттердам+"

Середа, 15 лютого 2017, 15:41

Генеральний прокурор Юрій Луценко доручив перевірити, чи дійсно в Україні діють тарифи на вугілля, утворені без використання формули "Ротерадам плюс".

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на прес-конференції у середу.

"Я минулого тижня дав розпорядження провести дослідчу перевірку  матеріалів про формування тарифів з так званим "Роттердам+" в Нацкомісії з регулювання тарифів", - сказав Луценко.

"Я за посадою зобов’язаний встановити, чи дійсно вугілля в Україні закуповується по так званій формулі "Роттердам+". За попередніми роз’ясненнями працівників і керівників Кабінету міністрів - ні, бо "Роттердам+" передбачає п’ять з лишнім тисяч гривень за тонну вугілля, наразі сплачується близько 1,5 тисяч грн за тонну вугілля", - заявив генпрокурор.

Реклама:

"Тим не менш, у мене виникає питання, чи НКРЕ згідно своїх функціональних обов’язків по відповідному профільному закону стаття 1 перевірило ці тарифи? Яка собівартість вугілля? Яка рентабельність? Які затрати на транспортування? Чи нема зловживання монопольним становищем?", - відзначив він.

За його словами, це питання буде вивчено в ході дослідчої перевірки, при необхідності буде порушено кримінальне провадження.

"За необхідності ми будемо встановлювати тих, хто, можливо, прийняв незаконні рішення, що привели до завищення цих тарифів", - підсумував Луценко.

Раніше голова НКРЕ Дмитро Вовк заявив, що формула "Роттердам+" дозволила диверсифікувати поставки вугілля, проте в діючих тарифах ціна на вугілля, яка існує зараз - не передбачена.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Читатйте також: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: