Голова НКРЕ: вугілля імпортується не за формулою "Роттердам+"

Середа, 15 лютого 2017, 15:04

Формула "Роттердам+" дозволила диверсифікувати поставки вугілля, проте в діючих тарифах ціна на вугілля, яка існує зараз - не передбачена.

Про це голова Національної комісії регулювання енергетики Дмитро Вовк зазначив в ефірі каналу "112".

"Ми, як комісія, запропонували прозорий механізм, як порахувати ціну на енергетичний ресурс, і ми вважаємо, що наша методика свою мету виконує. Ми бачимо, що істотно збільшилися ціни на імпортних ринках, і зараз законтрактувати вугілля з інших територій, якщо ціна зросла практично в 2 рази, неможливо. І блокада є деструктивною і такою, що несе загрозу для України", - сказав Вовк.

За його словами, поточна ціна за європейськими індексами становить майже 3 тисячі гривень за тонну.

Реклама:

"В той час як в методології комісії в діючих тарифах затверджено 1700 грн. І прем’єр і міністр дійсно кажуть правду, що в тарифах не передбачена ціна "Роттердам+" поточна і ми зараз, комісія, всі споживачі, зацікавлені у тому, що хтось може привести вугілля дешевше, майже вдвічі, ніж ринкова ціна", - додав Вовк.

Він каже, що методика визначення ціни тарифу на вугілля затверджувалася у прозорий спосіб.

"25 років країна існувала без методології визначення найважливішого ресурсу. Ми цю методологію запропонували і вона діє. Вона в моменті захищає споживачів. Тому що імпортний паритет – ціна майже вдвічі більша ніж та, що запропонована комісією", - додав він.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Читатйте також: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: