Рада прийняла перший бюджетоутворюючий законопроект. Місцевим бюджетам додали видатків

Вівторок, 20 грудня 2016, 19:43

Верховна рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення складання та виконання бюджетів.

"За" законопроект №5131 проголосувало 244 народних депутати.

Законопроект передбачає передачу з місцевих бюджетів до державного бюджету видатків на підготовку в ПТУ фахівців низки професій загальнодержавного значення. Відповідний перелік затверджуватиме Кабмін.

Водночас, документ передбачає, що видатки на утримання шкіл та нарахування учителям передаються місцевим бюджетам.

Реклама:

Окрім того, законопроект надає право уряду розподіляти резервні кошти освітньої та медичної субвенцій і визначати напрями використання таких видатків.

Також закон передбачає системну підтримку сільського господарства на наступні п'ять років  не менше ніж 1% випуску сільгосппродукції.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, відповідаючи на критику депутатів щодо неможливості місцевих бюджетів здійснювати передані з центрального бюджету видатки, наголосив, що фінансовий ресурс місцевих бюджетів у 2017 році становитиме 424 млрд грн, що на 86 млрд грн, або 28%, перевищує показник 2016 року, пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами, доходи місцевих бюджетів наступного року збільшаться на 25% до 185 млрд грн.

Прем'єр наголосив, що за відсутності видатків, які уряд пропонує розподіляти на місцях, місцеві бюджети нарощують депозити.

"Коли нема куди витрачати доходи, вони переходять на депозити", заявив Гройсман.

Він повідомив, у Запоріжжя на депозитах – 724 млн грн, у Харкова - 520 млн грн, Львова 496 млн грн, Вінниці - 270 млн грн, Миколаєва - 300 млн грн, Білої Церкви - 100 млн грн.

Прем'єр додав, що у разі браку ресурсів у бюджеті в проекті держбюджету-2017 передбачено спеціальну субвенцію в 14,9 млрд грн та регіональну субвенцію в 9 млрд грн. 

Відповідний законопроект входить до так званого "бюджетного пакету", його ухвалення є обов'язковим для розгляду проекту про державний бюджет на 2017 рік.

Як відомо, 20 жовтня Рада підтримала в першому читання проекту закону про державний бюджет на 2017 рік.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: