"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-міністр фінансів Нової Зеландії: Ніякої держпідтримки, ви не можете її собі дозволити

Вівторок, 13 грудня 2016, 16:43

Уряду слід відмовитися від системи дотацій з держбюджету.

Про це в інтерв'ю "ЕП" заявила екс-міністр фінансів Нової Зеландії Рут Річардсон.

"Це неприпустимо. Всі повинні виробляти, продавати і впроваджувати інновації в рівних умовах. Ніяких субсидій і дотацій. Агросектор - величезна частина вашої економіки", - зазначила Річардсон, відповідаючи на питання про дотації з держбюджету для агросектору.

За її словами, фермери можуть бути продуктивними на зовнішніх ринках.

Реклама:

"Якщо вони не хочуть відмовлятися від дотацій, завдання уряду показати їм, що є інший спосіб бути успішними. Потрібно дозволити їм змагатися на рівних умовах. Найжахливіше - це коли уряд не вірить в успішну роботу аграріїв за законами вільної економіки! Приклад Нової Зеландії говорить: чим більше економічної свободи, тим краще економічний результат", - стверджує Річардсон.

Екс-міністр заявляє, що держава зобов'язана відсторонитися від держпідтримки, оскільки Україна не можете собі її дозволити.

"У вас високий рівень державних витрат. Держава використовує гроші, яких у нього немає, на допомогу тим, хто допомоги не потребує. Держава повинна забезпечити стабільну політику центробанку, якісне регулювання і створити всі умови для конкурентного середовища", - говорить фінансист.

Крім того, Річардсон радить не брати приклад з Європи.

"В Європі існує система дотацій, субсидій і протекціонізму, але ви не повинні брати в цьому з неї приклад. Це найгірший приклад, якому можна наслідувати. Цією системою Європа вбиває свою економіку. В Європі низькі темпи зростання економіки і високий рівень безробіття. В Іспанії рівень безробіття - 25%, молодь не може знайти роботу. ЄС - неефективна економіка, яка не повинна бути прикладом для України", - підсумувала вона.

Нагадаємо, 6 грудня Бюджетний комітет Верховної Ради схвалив направлення 1% від вартості валової продукції сільського господарства на підтримку аграрного сектору.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: