OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Середа, 16 листопада 2016, 20:00

Девальвація гривні, закриття EX.UA, ще один неплатоспроможний банк, продаж "Укрспирту", завищені платіжки і 77 мільйонів від приватизації - головне за 16 листопада.

Почнемо з тексту дня про те, чому знову дорожчає долар. Почитайте, там важливо і цікаво.

Сьогодні, наприклад, купити готівкові долари можна в діапазоні 27,3-28 грн. На міжбанківському ринку гривня також істотно ослабла, ринок закрився на рівні 26,3 грн за долар.

З початку тижня НБУ намагався заспокоїти ринок вербальними інтервенціями і доповідями про стабільність, однак це не допомогло і нацвалюта продовжила падати. Пізніше у НБУ з'явилося нове пояснення - політична нестабільність.

Реклама:

Опитані ЕП експерти вважають, що існують і фундаментальні фактори для ослаблення, тому відіграти свої позиції гривні буде важко.

До того ж, Україна наближається до нового бюджетного періоду, де середньорічний курс гривні повинен становити 27,2 грн за долар, тому нічого несподіваного не відбувається.

***

Тривожні новини продовжують надходити в нашу новинну стрічку. "Дивитися онлайн" в наш неспокійний час стає все важче.

Вчора департамент кіберполіції Національної поліції України закрив популярний онлайн-ресурс FS.TO. "Та нічого, є ж ще і EX.UA", - подумали ми.

І дарма: сьогодні стало відомо, що український ресурс-файлообмінник EX.UA закривається.

У заяві наголошується, що "останні законодавчі ініціативи в сфері нібито боротьби з піратством несуть всі ознаки нецивілізованого лобізму".

"Новий закон, який знаходиться на підписанні у президента, робить невигідним його дотримання: він буде діяти тільки проти тих, хто спробує йому слідувати. Він буде стимулювати нехтування авторськими правами", - йдеться в заяві, де вказується, що вигоду від нього отримають лише іноземні компанії.

До слова, про FS.TO: онлайн-кінотеатр має намір відновити свою роботу протягом 3-7 днів на закордонних серверах.

***

Вчора деякі кияни остовпіли, отримавши платіжки за тепло від "Київенерго". Маючи однакову площу квартир, рахунки за опалення у киян мають величезну різницю. У деяких випадках за два тижні тепла в квартирі в 60 квадратних метрів нараховано від 1000 до 2200 гривень.

Сьогодні в Кабміні заявили, що платіжки за тепло з надмірно високими сумами, які днями отримали деякі кияни, були результатом помилки і будуть перераховані.

При цьому, в самому "Київенерго" заявили, що помилки бути не могло, але пообіцяли в грудні здійснити перерахунок жовтневих платежів за опалення для 650 житлових будинків Києва.

***

Національний банк України визнав банк "Артем" неплатоспроможним.

"Проблеми з обслуговуванням кредитів (кредитний портфель на 80% був непрацюючим) призвели до втрати ліквідності "Артем-Банку" з початку листопада 2016 року. Це призвело до невиконання банком своїх зобов'язань перед клієнтами", - повідомляє регулятор.

"Зокрема, НБУ встановлено невиконання банком протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами. Станом на 8 листопада загальна сума невиконаних АТ "Артем-Банк" операцій клієнтів перевищила 20,2 млн гривень (5,3% від його зобов'язань)", - йдеться в повідомленні.

Теоретично, вкладники "Артема" можуть взяти приклад з "Михайлівського". Якраз сьогодні, Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає відшкодування коштів вкладникам банку "Михайлівський".

***

Бюджет отримав 77 мільйонів від приватизації. Загальний план надходжень від приватизації, передбачений в державному бюджеті-2016 становить 17,1 млрд гривень. Таким чином, план виконаний менше ніж на 0,5%.

До речі, про приватизацію: Кабмін придумав, як краще продати "Укрспирт".

Заводи "Укрспирту" розділять на дві групи: спиртову і лікеро-горілчану продукцію.

В першу групу увійдуть активи, по потужності яких учасники приватизації запропонували максимальну ціну, сумарна річна потужність яких не перевищує 19 млн дал.

Передбачається, що Фонд держмайна складе перелік заводів, ціна приватизації яких буде найвищою в порівнянні з іншими активами.

До другої групи увійдуть всі інші заводи.

***

І, наостанок, стаття "Опалення через Wi-Fi: як український стартап навчив німців економити".

Харків'янин захотів заощадити на опаленні та купив програмований термостат для радіатора. Не зумівши його налаштувати, вирішив створити свій продукт. У нього вийшло: в ФРН його система за сезон економить 500 євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!