Російські платіжні системи знайшли шлях в Україну в обхід санкцій

Четвер, 27 жовтня 2016, 12:32

Російські платіжні системи шукають спосіб працювати в Україні після того, як минулої середи Нацбанк України заборонив їх діяльність на рік через введення санкцій.

Про це пишуть "Ведомости".

Заборона торкнулася шести систем: Anelik, Blizko (система "Зв'язок-банку"), "Колібрі" (система Сбєрбанку Росії), "Юністріму", "Золотої корони" і "Лідера".

"Золота корона" виконує перекази в Україну через партнера IntelExpress. Отримати відправлений через "Золоту корону" переказ можна в шести банках в Україні, в їх числі і "Ощадбанк", розповіли в колл-центрі "Золотої корони". За даними НБУ, IntelExpress зареєстрована в Грузії.

Реклама:

Через IntelExpress вже майже рік працює і інша російська система грошових переказів - Contact. Восени 2015 року ЦБ відкликав ліцензію у "РСБ 24", який був єдиним зареєстрованим на території України розрахунковим банком Contact, через вимоги НБУ система не могла зареєструвати новий банк і стала працювати через партнера IntelExpress.

У колл-центрах двох інших систем - "Колібрі" і "Лідера" - заявили, що перекази зараз неможливі, в їх прес-службах це підтвердили.

Співробітник колл-центру Anelik розповів, що перекази в Україну можливі тільки на карти Visa, "Юністрім" працює за таким же принципом, але тільки з картами Mastercard, в обох випадках можна відправити кошти готівкою, однак зарахування відбувається тільки на карту.

Прес-служби цих систем на запит не відповіли. У колл-центрі платіжної системи Blizko повідомили, що перекази можливі через систему "Пошти Росії" - "Форсаж".

18 жовтня Україна на рік продовжила санкції проти РФ. Санкційний список поповнили 335 фізичних і 167 юридичних осіб.

Найпомітнішим нововведенням стала заборона російських платіжних систем, через які в першому кварталі цього року в Україну було переведено 228 млн грн.

Детальніше про санкції читайте у матеріалі: Кому буде боляче: що необхідно знати про нові санкції проти Росії

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: