"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кому буде боляче: що необхідно знати про нові санкції проти Росії

Кому буде боляче: що необхідно знати про нові санкції проти Росії

Вівторок, 18 жовтня 2016, 18:00 -
dt.ua
Україна на рік продовжила санкції. Санкційний список поповнили 335 фізичних і 167 юридичних осіб. Найпомітніше нововведення - заборона російських платіжних систем, через які в першому кварталі цього року в Україну було переведено 228 млн грн.

Що трапилося?

Президент Петро Порошенко підписав указ, яким продовжив санкції щодо росіян і російських компаній.

Документ, підписаний головою держави, також розширив список осіб і компаній, які підпадають під санкції. Додатково до списку санкцій включені 335 фізичних та 167 юридичних осіб.

Також Порошенко доручив підготувати окреме рішення щодо санкцій щодо осіб, причетних до проведення так званих "виборів до Держдуми РФ" на території окупованого Криму. Це стосується як "депутатів", так і членів "виборчих комісій".

Що за санкції?

Вперше санкції проти Росії Україна ввела 16 вересня минулого року відповідним указом президента. Прийняті тоді обмежувальні заходи стосувалися понад 400 фізичних і понад 90 юридичних осіб.

Реклама:

Санкції вводилися щодо відповідальних за анексію Криму, розв'язання війни на Донбасі і підтримку сепаратистів.

У тому ж вересні 2015 року, вони були посилені через оголошення ватажками окупованих територій незаконних виборів, які координувалися РФ.

Хто потрапив до списку санкцій тогоріч?

До списку санкцій входили російські банки, авіакомпанії і підприємства ОПК.

Компанії, які працювали і які продовжували працювати в Криму, серед них 17 авіакомпаній, в тому числі і найбільші — "Аерофлот", "Сибір" і "Трансаеро".

Лотерейні компанії "Патріот" і "М.С.Л". Концерни "Алмаз-Антей" та "Вертольоти Росії". Банки "БМ Банк" і "Газпромбанк".

Які компанії поповнили санкційний список зараз?

Україна вперше включила в список санкцій кілька офшорних компаній, які створюють загрозу національним інтересам.

А саме, туди увійшли такі компанії: Judson Trading Limited (Кіпр), Rock Ranch Properties SA (Панама), Powerful Choice Tech Ltd (Британські Віргінські Острови), Global Games Ltd ( Беліз), Novastar Group Ltd (Беліз), Gordon Solution Ltd (Британські віргінські острови).

Відносно всіх вищевказаних компанії, крім Judson Trading Limited, застосовано блокування активів — тимчасове обмеження права осіб користуватися і розпоряджатися належним їм майном, обмеження торгових операцій на території України, запобігання виведення капіталів за межі України.

Також Україна ввела санкції відносно ряду російських і кримських компаній, які були задіяні в транспортуванні, перевалці і торгівлі вугіллям.

Перелік компаній включає ТОВ "Південно-Східна Паливна Компанія", ВАТ "Ростовтоппром" і збутові філії цієї компанії, ТОВ "Угольний альянс", "Бізнестранслогістік", "Гірничо-збагачувальна фабрика "Углєрод", "Дональянс", ТОВ "Біном Д", "Моноліт Імпекс" і "Сервіс поставок", ТОВ "Чермєтресурс", ТОВ "Порт Мітчел-Темрюк".

Також в списку є кримські підприємства "Донсєвуголь" і "ГЕН Інвест".

Україна, серед іншого, обмежила діяльність найбільших російських виробників автотранспорту і залізничного рухомого складу - ПАТ "КАМАЗ" і ЗАТ "Трансмашхолдинг". Відносно "КАМАЗу" терміном на рік вводиться обмеження щодо торгових операцій.

Санкції проти "Трансмашхолдингу" включають блокування активів — тимчасове обмеження права користуватися і розпоряджатися належним майном, обмеження торгових операцій на території України, перешкоджання виведення капіталу за межі країни.

Крім того, Україна ввела санкції проти Об'єднаної компанії "Російський алюміній" ("Русал") російського мільярдера Олега Дерипаски.

Список санкцій поповнила і російська "Башнєфть". Тепер для компанії діють обмеження торгових операцій на території України.

А що за заборона російських платіжних систем?

Як мінімум на найближчий рік в Україні більше не будуть доступні платіжні системи "Золота Корона" (РНКО "Платіжний центр"), "Юністрім" (АТ КБ "Юністрім"), "Колібрі" ("Сбєрбанк Росії"), "Міжнародні грошові перекази Лідер" (НКО АТ "Лідер"), "Anelik" (ТОВ КБ "Анелік РУ") і "Blizko" (АКБ "Связь-Банк").

В першому кварталі 2016 року на російські платіжні системи припадало 42% від загального обсягу переведених в Україну коштів через системи-нерезиденти (56% - США і 2% - інші країни).

Якщо врахувати, що за допомогою систем-нерезидентів в Україну надійшло 543 млн доларів, то 228 млн доларів припадає саме на системи, що потрапили під санкції.

Санкції якось торкнулися російської оборонки?

Так, Україна продовжила строком на рік і розширила введені в вересні 2015 року санкції щодо підприємств і компаній РФ, що працюють в інтересах сектора безпеки і оборони Росії.

До оновленого списку санкцій російських оборонних компаній увійшли, в тому числі: держкорпорація "Ростех", АТ "Рособоронекспорт", ВАТ "Ростовський вертолітний виробничий комплекс "Роствертол", ВАТ "Концерн "Іжмаш", ПАТ "Об'єднана авіаційна корпорація", ВАТ "Аеросила", ВАТ "Авіаційний комплекс ім.С.В. Ільюшина", ВАТ "Уральський шинний завод", ВАТ "Уфимське підприємство "Гідравліка", ВАТ "Казанський завод "Електропрібор".

Крім того у списку санкцій ще з вересня 2015 року знаходяться російські ВАТ "Концерн ППО "Алмаз-Антей", ВАТ "Вертольоти Росії", ВАТ "Казанський вертолітний завод", ВАТ "Улан-Уденскій авіаційний завод".

А можна якось обійти санкції?

Як виявилося, можна. У вересні минулого року персональні економічні санкції були введені проти двох з трьох операторів лотерейного ринку України - ТОВ "М.С.Л" і ПрАТ "Патріот".

"Патріот" на момент введення санкцій у 2015 році називав своїм бенефіціаром громадянку Греції Елладу Позіду. Саме вона, за даними "Патріота", володіла кіпрською Cehriba Investments Limited, якій належить 99,9975% лотерейної компанії.

Хоча фактичним власником компанії вважався інвестиційний холдинг Finstar російського мільярдера Олега Бойка.

В кінці літа "Патріот" повідомив про продаж акцій українському бізнесмену. Новим власником компанії, буцімто, став український банкір, колишній голова правління "Ощадбанку" Олександр Морозов. Він підтвердив ЕП, що є одним з власників лотереї.

Незважаючи на це, санкції відносно компанії були продовжені.

Загалом минулого року після введення санкцій оператори продовжували здійснювати господарську діяльність. Вони продавали квитки, збирали гроші, але при цьому не платили податки до бюджету, про що повідомляла екс-заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

Крім того, лотерейні компанії не завжди виплачували виграші. Раніше ЕП писала про киянку, яка не змогла відсудити у компанії "Патріот" виграш в розмірі 6 мільйонів гривень.

В результаті введення санкцій проти операторів лотерей, які мали змусити їх піти з ринку, перетворилося в преференції.

Від санкцій є якийсь зиск?

Складно сказати. Якщо втрати від європейських санкцій як самої Росії, так і країн Європи відомі, то якісь цифри втрат Росії від українських санкцій за останній рік ніхто не підраховував.

Деякі експерти заявляли, що українські санкції матимуть чисто символічний характер і не викличуть серйозних наслідків. А деякі бізнесмени боялися, що через це постраждають українські компанії. Так, проти санкцій виступав В'ячеслав Богуслаєв, чиє підприємство "Мотор Січ", що займається розробкою, виробництвом і ремонтом авіадвигунів, тісно співпрацювало з російськими компаніями.

При цьому розрив тісної співпраці не завадив компанії збільшити свій прибуток за 2015 рік на 3,5 мільярда гривень.

З повним списком юридичних і фізичних осіб, щодо яких введено санкції, можна ознайомитися за посиланням.

Реклама: