"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мільярдну закупівлю газових агрегатів для "Укртрансгазу" лобіював Демчишин - ЗМІ

Субота, 17 вересня 2016, 16:31

Реконструкцію компресорних станцій "Укртрансгазу" задля заміни імпортного обладнання вітчизняним ще у 2015 році ініціював тодішній міністр енергетики Володимир Демчишин.

Про свідчить документ міністерства, наданий джерелом у розпорядження "Наших грошей".

У документі від 13 лютого 2015 року Демчишин повідомив "Нафтогаз", "Укргазвидобування" та "Укртрансгаз" про засідання Ради нацбезпеки і оборони щодо державної політики у паливно-енергетичному комплексі. Йшлось про пропозиції держконцерну "Укроборонпром" по газовому ринку.

"На засіданні РНБО були розглянуті пропозиції "Укроборонпрому", які повністю відповідають основним завданням Міненерго з формування та реалізації державної політики у паливно-енергетичному комплексі. Впровадження цих пропозицій дозволить забезпечити виконання основних функцій ГТС по безперебійному забезпеченню споживачів України газом та надійному транзиту газу до країн Європи", - йдеться у документі за підписом міністра.

Реклама:

Демчишин вказав керівництву газових держкомпаній на необхідність врахувати у їх інвестиційних програмах загальне підвищення операційної ефективності як транспортування газу і збільшення відсотку вилучення вуглеводнів з важко видобувних та виснажених родовищ.

У зв’язку з цим Міненерго пропонувало передбачити заміну застарілих газоперекачувальних агрегатів (ГПА) на нові з більш високим ККД. Також пропонувалось провести заміну імпортного устаткування та комплектуючих на те, що виробляється або може вироблятися вітчизняними виробниками.

 

ГПА в Україні виготовляє Сумське наукове-виробниче об’єднання з групи Костянтина Григоришина.

Державний концерн "Укроборонпром" очолює підприємства, які займаються зброєю та боєприпасами. До сфери управління "Укроборонпрому" входить ДП НВКГ "Зоря" - "Машпроект" (м. Миколаїв) яке окрім силових установок для військових кораблів також виробляє газотурбінні установки для газогонів.

Володимир Демчишин є співвласником інвесткомпанії ICU, яка обслуговувала групу Петра Порошенка.

ДК "Укроборонпром" з 2014 року очолює Роман Романов, який перед цим очолював виборчу компанію кандидата в президенти Порошенка по Херсонській області.

Романов відомий як торговець автомобілями "Хюндай", чиєї зборкою в Україні займається корпорація "Богдан" Олег Гладковського (раніше мав прізвище Свинарчук). Це бізнес-партнер Порошенка, який з 2014 року очолює Держслужбу експортного контролю зброї. Порошенко раніше сам був одним з власників "Богдану".

Нагадаємо, на початку вересня "Укртрансгаз" оголосив три тендери на реконструкцію компресорних станцій з заміною ГПА на очікувану суму 4,12 млрд гривень. Тендерна документація передбачає передоплату 40%.

Одночасно стало відомо про наказ міністра економічного розвитку Степана Кубіва від 7 вересня про переведення "Укртрансгазу" під контроль міністерства. 13 вересня Кубів також видав наказ про виведення закупівель "Укртрансгазу" з-під контролю "Нафтогазу України".

Керівником "Укртрансгазу" є Ігор Прокопів, який раніше очолював Івано-Франківську міську організацію партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: