"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Фірташа звинуватили інвестклімат у "провалі" продажу ОПЗ

Вівторок, 19 липня 2016, 20:07

Group DF вважає несприятливий інвестиційний клімат в Україні головною причиною, через яку жодна компанія не подала заявку на участь в конкурсі з продажу ПАТ "Одеський припортовий завод".

Про це повідомив керуючий директор компанії Борис Краснянський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дуже сумно, що провалилася приватизація ОПЗ на цьому етапі. Тому що, з одного боку це результат інвестиційного клімату, який є в країні, а з іншого - це удар по інвестиційному клімату в країні. На інвестфорумі від Американської Торгівельної Палати в Україні звучало, що успішна приватизація ОПЗ стала б сигналом зміни інвестиційного клімату. На жаль, цього не сталося. Зрозуміло - це не трагедія, будуть нові конкурси, але потрібно підходити реалістично до умов конкурсу та, звичайно ж, до ціни", - сказав він.

Краснянський впевнений, що раніше озвучена ФДМ стартова ціна ОПЗ є завищеною.

Реклама:

"У таких умовах, які зараз існують, з урахуванням ризиків країни, з урахуванням надійності поставок сировини для цього заводу, оцінити завод в 520 млн дол - є помилкою... Це занадто висока ціна", - сказав він.

Керуючий директор Group DF звернув увагу на діючу в Україні заборону на репатріацію дивідендів.

"По суті, ця заборона відсікає інвесторів від участі в приватизації великих об'єктів в Україні", - сказав він

У той же час глава Group DF підкреслив, що, на його думку, наявність боргу ОПЗ перед Group DF, не є перешкодою для потенційних інвесторів.

"Продукція компанії практично у всіх випадках має борги. Більш того, часто наявність боргів і є причиною, чому їх продають. Говорити, що через це зірвався конкурс - це неправильно! Дуже часто при великих продажах об'єктів сума заборгованості компанії перевищує суму оцінки. А тут, оцінили завод в 520 млн дол, при тому, що борг - 190 млн дол плюс пеня і штрафи (в сумі - 250 млн). Борги - це нормальний стан компанії, що продається, будь-який інвестор розуміє: він купить - у нього будуть боргові зобов'язання, він бере їх разом з компанією", - резюмував він.

Як відомо, Фонд держмайна України розраховує оголосити повторний конкурс з продажу ВАТ "Одеський припортовий завод" наприкінці літа - початку осені.

Нагадаємо, конкурс з продажу ОПЗ провалився: жодна компанія не подала заявку для участі в ньому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: