Холдинг по управлінню державними підприємствами створять в цьому році - МЕРТ

Середа, 15 червня 2016, 18:17

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України планує до кінця поточного року створити холдинг з управління державними стратегічними підприємствами.

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН директор Департаменту управління державною власністю і розвитку промисловості Мінекономрозвитку Олена Дяченко.

"Холдинг ми, сподіваємося, створимо в цьому році. Його наповнення буде залежати від цілей і узгодженості всіх представників міністерств", - сказала вона.

За словами Дяченко, при управлінні холдингом дуже важлива відсутність політичного впливу на менеджмент, тому правління холдингу має бути створено з незалежних директорів.

Реклама:

Також вона зазначила, що для ефективного управління держкомпаніями необхідне проведення незалежного аудиту.

Радник глави Мінекономрозвитку Роман Ільтьо, також присутній на прес-конференції, зазначив, що на сайті міністерства найближчим часом з'явиться інформація про аудит державних компаній.

"У нас є дві групи компаній, які ми називаємо великими і які повинні проходити аудит за міжнародними стандартами. У першій групі 45 компаній, активи яких перевищують 2 мільярди гривень або чистий дохід яких перевищує 1,5 мільярда гривень. За нашими даними, 24 з них провели або проводять аудит. У другій групі 97 компаній, у них активи перевищують 250 мільйонів гривень, 23 з них проводять аудит", - сказав він.

Нагадаємо. створення державної холдингової компанії і передача їй управління державними стратегічними підприємствами включена в перелік пріоритетів нового уряду на 2016 рік.

Як повідомлялося, з ідеєю об'єднання в єдиному державному холдингу 20-100 найбільших держпідприємств, приватизація яких не планується найближчим часом, виступив в кінці літа 2015 року тоді керівник Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус.

У той же час колишній прем'єр Арсеній Яценюк в середині грудня заявив, що уряд збирається об'єднати підконтрольні державі активи в кілька держхолдингів за галузевою ознакою і аналізує доцільність створення єдиного холдингу над ними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!