"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Запорізька АЕС отримала першу партію палива Westinghouse

Понеділок, 22 лютого 2016, 18:31

В рамках програми диверсифікації ядерного палива на АЕС України, розробленої ДП "НАЕК "Енергоатом", на Запорізьку АЕС була поставлена перша партія ядерного палива компанії Westinghouse.

Про це повідомляє прес-служба "Енергоатому".

"При прийманні палива, виготовленого на шведському заводі Westinghouse Electric Sweden AB, на ЗАЕС були присутні представники компанії - виробника. Вхідний контроль палива пройшов без зауважень", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, впровадження нового палива передбачає певні зміни систем реакторної установки. Одна з них - модифікація системи внутрішнього реакторного контролю. Ця модифікація спрямована на забезпечення можливості експлуатаційного контролю тепловиділяючих збірок.

Реклама:

"Тому паралельно з роботами з приймання палива на ЗАЕС проходила нарада з фахівцями компанії Westinghouse щодо модифікації системи внутрішнього реакторного контролю", - заявили у компанії.

Також зазначається, що в даний час на розгляді в Державній інспекції ядерного регулювання знаходиться технічне рішення про впровадження палива Westinghouse на ЗАЕС.

"Її фіналом стане отримання дозволу регулюючого органу на завантаження тепловиділяючих збірок Westinghouse в активну зону енергоблока №5, проведення якого заплановано на травень 2016 року", - йдеться у повідомленні.

"П'ятий енергоблок визначений на ЗАЕС "пілотним", де будуть виконані роботи з впровадження та дослідної експлуатації нового типу палива. Надалі, якщо дозволять результати дослідної експлуатації, завантаження такого палива буде виконане на енергоблоках №3, №4, №1", - повідомили у прес-службі.

Як повідомлялося, "Енергоатом" з метою диверсифікації джерел постачань ядерного палива для АЕС України спільно Westinghouse 2000 року розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden AB комерційну угоду на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000.

У 2014 році "Енергоатом" і Westinghouse домовилися щодо продовження до 2020 року паливної угоди.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: