НАБУ розслідує масштабні оборудки на "Запоріжжяобленерго"

Середа, 6 січня 2016, 11:41


Кінець епохи офшорів

Детективам Національного антикорупційного бюро України дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

Про це йдеться в ухвалах суду в єдиному держреєстрі судових рішень, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, йдеться про низку угод між ВАТ "Запоріжжяобленерго", ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", ДП "Запорізький титано-магнієвий комбінат", ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А.Н. Кузьміна" та ПрАТ "ХК "Енергомережа".

"Запоріжжяобленерго", 60,2% акцій якого належить державі, у грудні 2014 року уклало низку угоду з ПрАТ "Енергомережа" щодо відступлення цій фірмі права вимоги та стягнення заборгованості з вказаних промислових підприємств на суму 346,2 млн грн.

Після цього гроші за електроенергію замість того, щоб через спецрахунки потрапляти до ДП "Енергоринок", були привласнені службовими особами вищевказаних компаній.

Слідчий суддя дозволив у рамках цієї справи виїмки документів "Запоріжжяобленерго", ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (контролюється групою Дмитра Фірташа), ДП "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Також дозволено виїмку в "ХК "Енергомережа" у банках в АБ "Кліринговий Дім" (власники Юлія Львочкіна і Іван Фурсін), "Місто банку" (Іван Фурсін), "Преміум" (голова спотережної ради - екс-кандидат в мери Києва Сергій Думчев), "Укрсоцбанку" (UniCredit Bank Austria AG), "Златобанку" (Леонід Юрушев), "Приватбанку", державним "Ощадбанку" і "Укргазбанку", російським "Сбербанку Росії" і "ВТБ Банку".

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі да Констянтина Григоришина та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго". Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

Однак через кілька днів Генпрокуратура закрила кримінальне провадження у справі про присвоєння 950 млн. грн. "Запоріжжяобленерго" у зв’язку з відсутністю події злочину.

За даними ГПУ, укладення договорів між ВАТ "Запоріжжяобленерго", ХК "Енергомережа" і ЗТМК "не суперечить чинному законодавству", "умови договорів виконуються, на розрахункові рахунки ВАТ "Запоріжжяобленерго" надходять грошові кошти, у зв’язку з чим, якоїсь шкоди інтересам підприємства відсутня". Генпрокуратуру очолює близький до Порошенка Віктор Шокін.