Нацбанк знизив облікову ставку до 22%

Четвер, 24 вересня 2015, 14:04

Правління Національного банку України ухвалило  рішення про зниження з 25 вересня 2015 року облікової ставки з 27% до 22% річних.

Це рішення закріплене у постанові правління Національного банку України від 24 вересня 2015 року № 627 "Про регулювання грошово-кредитного ринку", повідомляє прес-служба регулятора.

"Національний банк продовжує пом’якшення грошово-кредитної політики, розпочате у минулому місяці. Поступовий відхід від політики "дорогих грошей" стає можливим завдяки стійкому зниженню ризиків для цінової стабільності в Україні", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, у липні-серпні була зафіксована дефляція, а базова інфляція була близька до нуля.

Реклама:

"На прогнозному горизонті переважатимуть фактори, які сприятимуть уповільненню інфляції. Серед них будуть збалансованість грошово-кредитного ринку, низькі ціни на сировинні товари на світових ринках, подальше зниження девальваційних та інфляційних очікувань", - повідомляє прес-служба.

"Водночас, як заплановане підвищення адміністративних цін і тарифів, так і дострокове збільшення заробітних плат та соціальних виплат, ініційованого урядом, не буде мати значного впливу на інфляцію", - йдеться у повідомленні.

З урахуванням цього, за оцінками Національного банку України, цінова динаміка уповільнюватиметься і надалі. Як наслідок, на кінець 2016 року приріст індексу споживчих цін уповільниться до 12%.

"З огляду на це, Національний банк продовжує пом’якшувати свою грошово-кредитну політику. Водночас такий крок є достатньо стриманим і враховує необхідність забезпечити подальшу дезінфляцію та досягти у середньостроковій перспективі 5% рівня інфляції", - повідомляє регулятор.

"Таке пом’якшення дозволить підтримати поступове відновлення економічної активності, ознаки якого спостерігаються у третьому кварталі та продовжаться в четвертому кварталі 2015 року. За підсумками 2016 року прогнозується зростання реального ВВП  на 2,4%, - зазначили в НБУ.

Як відомо, у серпні Нацбанк знизив облікову ставку з 30% до 27%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: