Нацбанк знизив облікову ставку до 27%

Четвер, 27 серпня 2015, 14:07

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки з 28 серпня 2015 року з 30% до 27%.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Жорстка грошово-кредитна політика, яку проводив НБУ протягом останніх шести місяців, суттєво посприяла зниженню інфляційних і девальваційних очікувань, стабілізації валютного ринку і, як наслідок, формуванню стійкого тренду на сповільнення інфляції", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, приріст індексу споживчих цін у річному вимірі знижується третій місяць поспіль, а в помісячному вимірі в липні була зафіксована дефляція.

Реклама:

"Поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань сприяє поверненню депозитів до банківської системи", - повідомили в НБУ.

Також зазначається, що Нацбанк надалі очікує на збереження дезінфляційного тренду завдяки утриманню відносної стабільності на валютному ринку, завершенню основної хвилі підвищення житлово-комунальних тарифів і достатньо повільному відновленню споживчого попиту.

"Додатковим фактором будуть високі показники врожаю зернових, овочів і фруктів, що сприятиме стриманій динаміці цін на продовольчі товари", - повідомляє прес-служба.

Згідно з повідомленням, ураховуючи зменшення інфляційних ризиків, правління НБУ вважає за можливе розпочати пом’якшення грошово-кредитної політики, узгоджене з прогнозованим зниженням річної інфляції.

"Водночас, незважаючи на зниження облікової ставки з високого поточного рівня, грошово-кредитна політика залишатиметься відносно жорсткою для підтримки дезінфляційної тенденції та запобігання впливу на економіку України зовнішніх потрясінь, що наразі спостерігаються на світових товарних і фінансових ринках", - йдеться у повідомленні регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: