"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не продовжуватиме транзитний контракт з Україною

Вівторок, 9 червня 2015, 13:05

"Газпром" дотримується того, щоб не продовжувати транзитний контракт з Україною після 2019 року

Про це сказав журналістам заступник голови правління газового холдингу Олександр Медведєв, пишуть "РИА Новости".

"Після закінчення транзитного контракту з Україною ані продовження, ні укладення нового контракту не буде ні за яких обставин. У цьому зв'язку найпростіший спосіб забезпечити поставки газу в Туреччину - "Турецький потік", - сказав Медведєв.

Раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак неодноразово говорив, що Росія не планує продовжувати контракт на транзит газу через територію України після 2019 року.

Реклама:

Глава "Газпрому" Олексій Міллер також заявляв про твердий намір РФ відмовитися від послуг України як транзитера російського газу до Європи після 2019 року.

натисніть для збільшення 

Як повідомлялои російські ЗМІ, в України з'явився шанс позбавити "Газпром" контролю над принаймні одним маршрутом прокачування газу через країну в Європу.

Нагадаємо, 30 квітня 2015 року "Нафтогаз України" подав до Стокгольмського суду позовні вимоги на 10 млрд доларів в рамках арбітражу проти "Газпрому" за контрактом на транзит газу, збільшивши тим самим загальну суму за двома позовами до 16 млрд доларів.

Як наголошується в повідомленні "Нафтогазу", компанія хоче домогтися від "Газпрому" компенсації за недоплату транзитного тарифу з 2010 року.

Крім того, в позовній вимозі "Нафтогаз" заявляє про невиконання зобов'язань "Газпрому" щодо обсягів транзиту газу через Україну, який з 2010 року неухильно падає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: