Україна може позбавити "Газпром" одного з маршрутів транзиту газу - ЗМІ

Понеділок, 8 червня 2015, 19:20

В України з'явився шанс позбавити "Газпром" контролю над принаймні одним маршрутом прокачування газу через країну в Європу.

Про це пише "Комерсант".

Видання відзначає, що "Укртрансгаз" підписав з оператором угорської газотранспортної системи FGSZ договір про взаємодію та обмін інформацією. Ця угода дає можливість організувати віртуальний реверс газу через Україну.

"Це означає, що Київ зможе купувати у європейських компаній газ, який постачає їм "Газпром", і відбирати його з труби на своїй території, що не тільки позбавляє країну від необхідності платити за транспортування, але і дає їй можливість повністю забезпечувати себе газом взагалі без контракту з "Газпромом", - пише видання.

Реклама:

Крім того, європейські компанії зможуть зберігати газ в українських ПСГ, що створює передумови для організації в країні газового хаба.

Як зазначається, зараз подібна схема неможлива, оскільки транзитний контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом" передбачає, що транзитний газ на західному кордоні України передається "Газпром експорту", а вже від нього операторам ГТС Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії.

"Укртрансгаз" не знає, яким покупцям призначені ті чи інші обсяги газу, тому що не знає їх shipper code (восьмизначний буквено-цифровий код, що позначає конкретного постачальника або одержувача газу).

Відповідно, компанія не може домовитися про купівлю цього газу або будь-які інші комерційні операції, тобто без участі "Газпром експорту" організувати віртуальний реверс на території України не можна, а монополія виступає категорично проти подібних схем.

Саме тому Україна була змушена піти шляхом створення фізичного реверсу з Європи, який здебільшого є юридично бездоганною імітацією реального руху газу: наприклад, у випадку Польщі російський транзитний газ перетинає українсько-польський кордон, проходить кілька сотень метрів по польській території, змінюючи власника, після чого рухається у зворотному напрямку.

В ЄС віртуальні поставки газу не тільки дозволені, але й передбачені Третім енергопакетом. Тепер, встановивши перший прямий контакт з європейським газотранспортним оператором, Україна планує вимагати від "Газпром експорту" передачі shipper code.

"Якщо цього не відбудеться, ми розглядаємо можливість подати скаргу в директорат Єврокомісії з конкуренції", - заявив у п'ятницю глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

У Єврокомісії повідомили, що повністю підтримують угоду між "Укртрансгазом" і FGSZ.

"Важливо, що документ також служить правовою підставою для "Газпрому" передати "Укртрансгазу" ті функції, які він як і раніше виконує на кордоні України та ЄС і які повинні відноситися до відповідальності українського оператора", - пояснив представник Єврокомісії.

У той же час співрозмовники видання припускають, що українське питання може увійти до числа тем для обговорення при врегулюванні антимонопольної справи проти "Газпрому" в ЄС. Одне із звинувачень Єврокомісії в рамках цієї справи полягає в тому, що "Газпром" перешкоджав вільним перетокам газу на європейському ринку.

"Офіційно Україну до цієї справи підтягнути не можна, а неофіційно можна", - говорить джерело в Брюсселі, додаючи, що немає підстав очікувати швидкого завершення антимонопольного розгляду.

"Газпром" буде до останнього наполягати на збереженні поточного транзитного контракту з "Нафтогазом", а якщо істотні умови в 2016 році будуть переглянуті в Стокгольмському арбітражі, "то під питанням опиняться в принципі поставки газу через Україну", - заявив Олексій Грівач з Фонду національної енергетичної безпеки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: