Суд заборонив державі стягувати з JKX ренту вище 28%

Четвер, 18 червня 2015, 20:26

Печерський райсуд Києва заборонив державі стягувати з СП "Полтавська газонафтова компанія" (належить JKX) ренту при видобутку газу на рівні вище 28%.

Відповідне рішення від 8 червня 2015 року оприлюднено в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Таким чином, імплементовано рішення надзвичайного арбітра Торгової палати Стокгольма від 14 січня 2015 року з позовом JKX Oil & Gas Plc до України.

"Цей наказ (про застосування ставки ренти не вище 28% - ред) застосовується від дати його прийняття і до визначення забезпечувальних заходів основним складом арбітражного суду (Стокгольма - ред) у цій справі", - йдеться в документі.

Реклама:

Як повідомлялося, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин скептично оцінює судову перспективу позову компанії JKX, яка оспорює високу рентну ставку на видобуток газу в Україні.

У 2014 році Верховна Рада тимчасово підвищила ренту на видобуток газу з 28% до 55% (при видобутку з глибини до 5 км.), А потім продовжила дію норми і на 2015 рік.

У середині лютого нафтогазова компанія JKX Oil & Gas Plc з основними активами в Україні та Росії, її дочірні українські та голландські компанії ініціювали арбітражний розгляд проти України відповідно до Договору до Енергетичної хартії і двосторонніми угодами про захист інвестицій, укладених Україною з Великобританією та Нідерландами, вимагаючи компенсації понад 180 млн доларів.

Нагадаємо, JKX Oil&Gas також має ліцензії на нафтогазові ділянки в Грузії, Болгарії, Туреччини, Італії, США та Росії.

Згідно з даними ЗМІ, за британську JKX Oil & Gas вже кілька років бореться група "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Групі "Приват" належить приблизно третина британської компанії.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: