"Укрнафта" завалила перший аукціон: Коломойському "невигідно" продавати дорогу нафту

Середа, 28 січня 2015, 19:02

Перший аукціон з продажу вітчизняної нафти за новими правилами був заблокований "Укрнафтою", яка назвала ціну на свої ресурси дуже високою.

Про це у своїй статті для "Дзеркала тижня" пише директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

В результаті аукціон довелося перенести на 6 лютого. Тепер компанії доведеться пояснювати Генпрокуратурі, чому вона порушила закон, який зобов'язує добувача продавати нафту щомісяця.

Ухвалені Кабміном зміни в порядок проведення торгів нафтою та нафтопродуктами, що добуваються компаніями з великою державною часткою, не допомогли провести перший аукціон з новими правилами.

Реклама:

27 січня контрольована Ігорем Коломойським напівдержавна "Укрнафта" направила на адресу Аукціонного комітету лист, у якому висловила незгоду з розрахованою комітетом вартістю нафти, назвавши її завищеною. "Фактично "Укрнафта" виступила проти можливості продати свій ресурс дорожче", - пояснює автор.

Він пояснює: на перший аукціон (повинен був відбутися 31 січня) Аукціонний комітет встановив стартову ціну нафти в розмірі 6,357 тисяч гривень за тонну (з ПДВ). Ефект від ліквідації 15% знижки становив би близько 162 млн гривень.

Втім, ця ціна виявилася заниженою, так як при її розрахунку був використаний офіційний курс Нацбанку (15,8 гривні за долар), а не реальний, який формується між імпортерами та експортерами на "чорному" валютному ринку (21-21,5 гривні за долар).

Якщо б ціна нафти розраховувалася на основі реального курсу "чорного" ринку, то вона становила б 8,550 тисяч гривень за тонну, або близько 46 доларів за барель.

"Між тим навіть настільки приваблива вартість не влаштувала неформальну групу "Приват" - по суті, єдиного покупця нафти "Укрнафти. 27 січня 2015 року компанія направила на адресу Аукціонного комітету лист, у якому висловила незгоду з розрахованою комітетом вартістю нафти, назвавши її завищеною", - пише Куюн.

Схоже на те, вважає експерт, що "Приват" і її лідер Ігор Коломойський вирішили піти на принцип, щоб не легітимізувати новий порядок продажу нафти і використовувати цей час для спроб змінити ситуацію на свою користь або оскаржити новий порядок торгів у суді, що раніше їм неодноразово вдавалося.

"У зв'язку з тим, що "Укрнафта" не подала у встановлений термін заявку на торги, 28 січня Аукціонний комітет переніс торги на 6 лютого. Комітет одноголосно проголосував за рішення звернутися до ГПУ із заявою у зв'язку з порушенням "Укрнафтою" Закону України "Про нафту і газ", який зобов'язує добувача продавати нафту щомісяця", - розповів один з учасників комітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: