"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрінтеренерго": вугілля з ПАР горить і уже майже використане

Вівторок, 9 грудня 2014, 18:37

Завезене вугілля з ПАР використане на ТЕС ПАТ "Центренерго" для виробництва електричної енергії і жодних претензій щодо його якості немає.

Про це йдеться в листі-зверненні трудового колективу ДПЗД "Укрінтеренерго" на ім'я президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та очільника Міненерговугілля.

"Під керівництвом Зіневича Володимира Олеговича наше підприємство спромоглося здійснити неможливе. Коли наша енергетика постала перед загрозою технічного колапсу підприємством за численними дорученнями уряду та Міненерговугілля було забезпечено імпорт вугілля з ПАР", - наголошується в листі.

Також в "Укрінтеренерго" наголошують, що зобов'язання за першими трьома судновими партіями виконані успішно і станом на 8 грудня 2014 року на ТЕС відвантажено 241,8 тисяч тонн вугілля.

Реклама:

"Це вугілля уже фактично використано на ТЕС ПАТ "Центренерго" для виробництва електричної енергії. Жодних претензій щодо неналежної якості або неможливості його використання до ДПЗД "Укрінтеренерго" не надходило", - зазначається в листі.

Також повідомляється, що вугілля використовується на Трипільській та Зміївській ТЕС.

"Іншого і бути не могло, оскільки належна якість імпортованого вугілля підтверджена сертифікатами міжнародних лабораторій Incolab та експертними висновками ДП "Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут", - додають в компанії.

Однак те, що наразі відбувається на наших очах – неприпустимо, зазначають представники компанії, кажучи про розслідування Генпрокуратури у порушеній кримінальній справі щодо закупівлі неякісного вугілля з ПАР.

"Це безпрецедентна ситуація в історії підприємства, і ми засуджуємо застосування правоохоронними органами методів силового тиску, що успішно відпрацьовувалося Вашими попередниками та зумовили їх невтішну долю в Україні", - наголошується в листі.

Держкомпанія також зазначає, що наразі виконання імпортного контракту заблоковане, і "Укрінтеренерго" завдано істотного репутаційного удару.

Компанією, як зазначається в листі, було законтрактовано всього 500 тисяч тонн імпортного вугілля – шість суднових партій. В Україну за контрактом поставлено три суднові партії – 248,857 тисячі тонн.

"У зв'язку з вищеописаними подіями платежі за четверте та п'яте судна фактично зірвані, у зв'язку з чим продавцем вугілля оголошено дефолт "Укрінтернерго" по вказаним судновим партіям. Саме вугілля, яке вже частково передплачене нашим підприємством, якщо ситуація не зміниться, буде продане іншим покупцям", - йдеться  в листі.

Як відомо, раніше Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив, що вугілля, завезене з Південно-Африканської республіки неякісне і воно не горить у вітчизняних теплоелектростанціях.

Чиновникам Держкомпанії "Центренерго" оголошено підозру  в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: