"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вищий госпсуд не дав Коломойському відсудити у "сімейних" 45% "Укрнафтобуріння"

Понеділок, 8 грудня 2014, 15:12

Вищий господарський суд відмовив компанії Deripon Commercial з групи дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського у відновленні права власності на 44,999% акцій ПАТ "Укрнафтобуріння".

Про це свідчить постанова суду від 26 листопада, повідомляють "Наші гроші".

Компанія Deripon Commercial у липні цього року звернулася до суду з вимогою визнати недійсним продаж британським компаніям Ares Systems і Ariana Business 44,999% акцій "Укрнафтобуріння" у кінці 2012 року.

Компанія стверджує, продала акції під тиском і на вкрай невигідних умовах - акції були продані всього за 133 тис гривень, тоді як їх ринкова вартість складала 265 млн гривень.

Реклама:

Суд першої інстанції не задовольнив позов Deripon Commercial.

Однак апеляційний суд визнав продаж акцій недійсним і повернув право власності на них компанії Коломойського.

Суд вирішив, що тяжкий фінансовий стан "Укрнафтобуріння", про що свідчить наявність податкових застав майна, судові спори та дії влади, був загрозою втрати доходів компанією Deripon Commercial, що змусило її продати половину своїх акцій на невигідних умовах.

Проте, зараз Вищий госпсуд постанову апеляційного суду скасував і залишив силі рішення суду першої інстанції.

Як повідомляється, ВГСУ не побачив підтвердження наявності тяжких обставин, які могли б вплинути на волевиявлення Deripon Commercial при продажу акцій.

Так, ВГСУ назвав безпідставними твердження компанії про утиски з боку влади, адже податкові застави майна були наслідком несвоєчасних платежів "Укрнафтобуріння" до бюджету, а це не може вважатися перешкодою зі сторони влади у господарській діяльності.

При цьому ВГСУ наголосив, що дохід "Укрнафтобуріння" від реалізації продукції з 2008 року по 2012 рік постійно збільшувався.

Суд також зауважив, що продаж акцій Deripon Commercial здійснила відповідно до законодавства – через повіреного поручителя. При цьому компанія погодила ціну продажу акцій.

Як зазначає видання, суд першої інстанції встановив, що компанія Deripon Commercial продала акції британським фірмам за також ціною, за якою сама купила їх у 2009 році.

Нагадаємо, у 2009 році Deripon Commercial Ігоря Коломойського викупила контрольну частку "Укрнафтобуріння" у структур екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

"Укрнафтобуріння" є однією з найбільших газовидобувних компаній в Україні. Компанія розробляє крупне Сахалінське газоконденсатне родовище, запаси газу якого оцінюються у 15 млрд кубометрів – майже на 6 млрд доларів за нинішніми цінами.

За даними Ліга.net, компанії Ares Systems і Ariana Business контролюють Микола Злочевський, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький, що перебуває в розшуку, а також екс-глава Адміністрації Президента Януковича Андрій Клюєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: