"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський не зміг "віджати" у "Сім'ї" газовий бізнес - ЗМІ

Середа, 24 вересня 2014, 13:47

Ігорю Коломойському не вдалося відсудити 45% акцій "Укрнафтобуріння", які він майже подарував бізнесменам з оточення Януковича в 2012 році.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як повідомляється, олігарх хоче повернути назад 45% акцій "Укрнафтобуріння" - однієї з найбільших нафтогазовидобувних компаній в Україні.

З першого разу активи "Сім'ї" виявилися Коломойському не по зубам. Київський госпсуд не вважав переконливими приватівські аргументи, що частка компанії була продана в 2012 році під тиском влади.

Реклама:

"Компанія завжди була ласим шматочком для газовидобувників: вона розробляє крупне Сахалінське газоконденсатне родовище, розвідані запаси якого становлять 15 млрд кубометрів газу. До 2009 року основним акціонером "Укрнафтобуріння" був колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. В кінці 2009 року він перепродав свою частку структурам групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, які після угоди сконцентрували майже 90% компанії", - пише видання.

Зміна власника пішла на користь підприємству. Уже на початку 2010 року Мінекології видало "Укрнафтобурінню" нову ліцензію на розробку Сахалінського родовища, яку компанія намагалася отримати більше чотирьох років.

Але після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах у "Укрнафтобуріння" почалися проблеми. Міністерство екології та Державна служба геології та надр, очолювані Злочевським та Едуардом Ставицьким, через суди домоглися скасування видачі компанії ліцензії на Сахалінське родовище.

Судові суперечки тривали до кінця 2012 року, поки новими акціонерами "Укрнафтобуріння" не стали дві британські компанії - Ariana Business Ltd і Ares Systems Ltd. В грудні 2012 року ці структури викупили у приватівській офшорної компанії Deripon Comercial Ltd 45% Укрнафтобуріння. Сума операції, як і імена нових акціонерів, не розкривалася.

Представник приватівській компанії Бізнес-Інвест, яка виступала брокером в угоді, розповів, що кінцевим власником Ariana Business Ltd і Ares Systems Ltd є підприємці, близькі до Віктора Януковича, але назвати імена відмовився.

Один з колишніх керівників великої української газодобувної компанії повідомив на умовах анонімності, що власниками "Укрнафтобуріння" є люди з близького оточення екс-президента, серед яких Микола Злочевський з часткою 10%, а також Андрій Клюєв та Едуард Ставицький, які володіють у сукупності 45%.

Після зміни влади в Україні в 2014 році Коломойський захотів повернути собі продані 45% Укрнафтобуріння.

Компанія Deripon Comercial Ltd, що належить групі Приват, в липні звернулася до суду з вимогою скасувати угоду з Ariana Business Ltd і Ares Systems Ltd. Свої вимоги Приват аргументував тим, що змушений був продати свої акції під тиском влади.

Сума операції з продажу 45% Укрнафтобуріння в 2012-му становила всього 133 310 грн, що відповідає номінальній вартості акцій. Ринкова вартість цього пакета, за оцінкою Привату, досягала 264,7 млн грн.

Незважаючи на ці аргументи, Господарський суд Києва відмовив Deripon Comercial в розриві договору купівлі-продажу 45% Укрнафтобуріння.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: