Нацбанк хоче уникнути відповідальності за курс гривні

П'ятниця, 19 грудня 2014, 19:18

Статтю Конституції України, яка містить відповідальність ЦБ за стабільність національної грошової одиниці, доцільно переглянути, щоб не вводити в оману українців щодо відповідальності Нацбанку за курс гривні.

Про це заявив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Як підвищити незалежність центрального банку... Починати треба з Конституції, де написано, що Нацбанк відповідає за стабільність національної грошової одиниці, і ця стабільність не визначена чітко. Тому люди в цій країні розуміють її як стабільність курсу валюти, а насправді мається на увазі рівень інфляції. Тому потрібно коригувати такі речі", - сказав він.

"Тобто, у нас є план законодавчих змін, який, сподіваємося, приведе до більшої незалежності", - додав банкір.

Реклама:

При цьому він нагадав, що курс національної валюти не є основним цільовим параметром Нацбанку при проведенні кредитно-грошової політики: основним цільовим параметром є рівень інфляції.

Крім того, Писарук повідомив про підготовку проекту внесення масштабних змін до закону про Нацбанк, якими, серед іншого, передбачається зміна принципів функціонування його Ради.

Планується зміна чисельності Ради НБУ, умов її роботи, повноважень і моделі відносин з правлінням.

При цьому перший заступник глави НБУ поскаржився на недоукомплектованість Ради і констатував непрості поточні відносини з нею: окремі члени Ради донедавна взагалі були відсутні в країні.

"Рада некомплектна. До цих пір, за абсолютно не зрозумілих причин президентська частина Ради не заповнена", - зазначив він.

Крім цього, за словами Писарука, в найближчі два місяці Нацбанк має намір направити в парламент законодавчу ініціативу про відповідальність акціонерів банків за розкрадання і надання спотвореної звітності.

Як відомо, парламентський комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності ухвалив рішення виключити зі свого проекту постанови пункт про звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!