"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російський "РусАл" оскаржить повернення ЗАлКу в держвласність

Вівторок, 11 листопада 2014, 12:34

Російський "РусАл" оскаржив у Верховному суді вердикт Вищого госпсуду про повернення державі 68% акцій "ЗАлКу".

Про це говориться в повідомленні підприємства, передає "Інтерфакс-Україна".

"РусАл" є законослухняним набувачем акцій українського заводу. Прийняту Вищим господарським судом України постанову ми вважаємо незаконною і тому подали скаргу до Верховного суду України", - повідомили на підприємстві.

При цьому в коментарі прес-служби наголошується, що "виробничі потужності ЗАлКу знаходяться в режимі консервації, так як відсутній стабільний попит на алюмінієву катанку на внутрішньому ринку України, особливо в зоні АТО.

Реклама:

"У зв'язку з ростом тарифів на газ, електроенергію, а також витрат на транспортне вантажоперевезення і митне оформлення сировини, виробнича собівартість катанки на ЗАлКу зросла і в три рази перевищує показник аналогічної продукції російських підприємств", - констатується в інформації комбінату.

Нагадаємо, що Київський апеляційний господарський суд 23 травня 2012 року постановою відмовив у задоволенні апеляційної скарги ПАТ "ЗАлК" і залишив у силі рішення Господарського суду Києва від 22 березня 2012 року, яким задовольнявся позов Генеральної прокуратури України про розірвання договору купівлі-продажу 68,01 % акцій ВАТ "ЗАлК" та їх повернення державі.

Компанія оскаржила постанову у Вищому господарському суді України.

29 жовтня поточного року Вищий господарський суд визнав правильними висновки попередніх судових інстанцій, які встановили факт невиконання приватизаційної договору купівлі-продажу 68,01% акцій ЗАлК компанією Velbay Holdings Limited.

Раніше в жовтні президент України Петро Порошенко заявляв, що ситуація на зупиненому ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) є непростою і вимагає комплексного дозволу, зазначивши зацікавленість у відновленні роботи підприємства незалежно від його належності.

У направленому тоді коментарі прес-служби ЗАлКу повідомлялося, що на підприємстві підтримують процедуру банкрутства як варіант виходу зі сформованої ситуації.

ЗАлК раніше був єдиним на Україні виробником первинного алюмінію.

Однак у квітні 2011 року комбінат приступив до завершення консервації залишалися діючими потужностей електролізного цеху і оголосив про припинення випуску первинного алюмінію через його збитковість, зокрема, зважаючи на високі тарифів на електроенергію. В даний час потужності з виробництва алюмінію на комбінаті законсервовані, первинний алюміній не проводиться.

Крім того, в останні роки ЗАлК ліквідував глиноземне виробництво і припинив випуск глинозему.

До останнього часу комбінат виробляв алюмінієву катанку для проводів в обсязі близько 1,5 тис. тонн на місяць з російської сировини, при цьому очікуване відновлення випуску кремнію на двох печах так і не відбулося. А з липня 2014 року ОК "РусАл" припинила випуск і алюмінієвої катанки на ЗАлКу, хоча раніше передбачалася зупинка виробництва з вересня.

Власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група "СУАЛ", а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл", створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore.

"РусАлу" в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод (МГЗ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: