МС не розглядав механізм для надання Україні статусу спостерігача - Бойко

Субота, 27 квітня 2013, 11:47

На сьогоднішній день Україна не має статусу спостерігача в Митному союзі, оскільки ця організація раніше не передбачала подібні формати співпраці.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив віце-прем'єр, керівник робочої групи зі співробітництва з МС Юрій Бойко.

Зокрема, Бойко прокоментував заяву глави уряду Миколи Азарова щодо "досягнення принципового рішення" про статус спостерігача.

Віце-прем'єр пояснив, що такий формат співпраці Митним союзом раніше не передбачався і, відповідно, не розглядався.

Реклама:

"Навіть якщо б Україна, або інша країна, захотіла отримати такий статус, учасники Митного союзу просто не мають у своєму розпорядженні механізмом для реалізації подібних намірів. Однак уряд України за дорученням президента дійсно розробляє документи про можливість отримання статусу спостерігача в Митному союзі", - зазначив Бойко.

"З урахуванням масштабу торговельно-економічного співробітництво України з державами - учасниками МС - а товарообіг України з країнами МС перевищує 60 млрд доларів за результатами 2012 голда, - звичайно, нам необхідно розуміти, що там відбувається", - додав він.

За словами міністра, питання про формат участі або присутності України в Митному союзі зараз обговорюється в двосторонньому форматі між державами - учасниками МС та Україною.

"Ми переговорили з Білоруссю, я літав до Казахстану. Ми збираємося розмовляти з Російською Федерацією. А потім вже - за наявності пропозицій або хоча б розуміння з боку учасників МС - виходити на переговори з Євразійською економічною комісією", - сказав Бойко.

Нагадаємо, раніше Азаров заявив, що Україні вдалося досягти принципової домовленості про отримання статусу спостерігача в Митному союзі, який може бути офіційно закріплений на зустрічі з главами цього утворення в кінці травня.

Як відомо, Януковича 5 квітня заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача в Митному союзі, потім приступити до розгляду низки документів щодо участі в роботі об'єднання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: