Думка експерта: Україна виграє через звільнення польського міністра

Понеділок, 22 квітня 2013, 11:49

Україна виграє через звільнення польського міністра, але рішення прем'єр-міністра Польщі не є політкоректним.

Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Він вважає, що рішення прем'єр-міністра Польщі звільнити міністра, який відповідав за паливно-енергетичний комплекс, не є зваженим і політкоректним.

"При цьому якось дивно виглядає контроль держави (Польщі) над бізнес-компанією (EuRoPolGaz) в умовах вільної ринкової економіки", - зазначив експерт.

Реклама:

За даними Корольчука, меморандум між "Газпромом" і "EuRoPolGaz" (про будівництво газопроводу в обхід України) таки передбачає конкретні зобов'язання сторін у питанні саме будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2".

"Таке рішення Польщі ще раз підтверджує, що газове питання в ЄС носить виключно політичний характер. Адже Польща переглянула своє ставлення до підписаного меморандуму після жорсткої критики Євро комісії", - сказав експерт.

Він вважає, що Україна від звільнення польського міністра виграє.

"Ямал-Європа-2" вже придбав скандальний відтінок. Вивчення та аналіз підготовки будівництва газопроводу вже відкладене на невизначений термін. Як підсумок "Газпром" не зможе швидко скоротити транзит газу через Україну", - підсумував Корольчук.

Як відомо головною причиною рішення прем'єр-міністра Польщі став слабкий контроль міністра над енергокомпаніями в контексті підписання меморандуму між "Газпромом" і "EuRoPolGaz" про намір щодо будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2".

Нагадаємо, 5 квітня російський "Газпром" оголосив про підписання з польським Europolgaz меморандуму про взаєморозуміння, документ передбачає реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі в напрямку Словаччини та Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу в рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!