З універмагу "Україна" стягнули 15 мільйонів доларів

Понеділок, 1 квітня 2013, 18:02

За останні два роки компанії Lyndhurst Development Trading SA, ФК "Зеніт" і "Елегант Інвест" змогли стягнути з "України" 15 млн доларів.

Про це повідомив виконуючий обов'язки директора універмагу Ростислав Левінзон, пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, пан Левінзон був призначений на цю посаду нинішнім власником компанії Irish Bank Resolution Corporation (IBRC) ще в листопаді 2011 року, але зміг приступити до виконання обов'язків лише у лютому цього року. До цього його призначення оскаржували міноритарні акціонери.

"Коли я обійняв посаду, то виявив ці численні платежі", - зазначив пан Левінзон.

Реклама:

"Сума була виплачена колишнім керівництвом "України" на виконання рішення суду про стягнення з універмагу боргу в 45,2 млн доларів", - розповіло джерело, близьке до колишнього керівництва "України".

Мова йде про кредит, який IBRC видав структурі колишнього власника універмагу Quinn Group, - Demesne Investments Ltd. У 2011 році компанія LDT через суд домоглася стягнення цього боргу з універмагу, стверджуючи, що вона придбала права вимоги боргу в Demesne, пише газета.

Після цього LDT переуступив борг "Зеніту", а той у свою чергу - "Елегант Інвест".

Слід зазначити, що рішенням від 26 березня Господарський суд Києва відстрочив вимоги "Елегант Інвест" до універмагу на шість місяців.

Як пише видання, IBRC домагається скасування рішення про виплату боргу в українських судах.

"Північноірландського суд вже визнав договори LDT, на підставі яких вона вимагає стягнути борг, недійсними. Зараз Шевченківський районний суд Києва розглядає нашу заяву з проханням визнати рішення північноірландського суду в Україні", - розповіли в компанії "Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери", представляє інтереси IBRC в суді.

У компанії також відзначили, що LDT отримала 5 млн доларів до того, як подала позов до суду, отже ці вимоги були неправомочними, а видача 15 млн доларів була незаконною, тому універмаг "Україна" стане домагатися їх повернення.

"Будь-які угоди з" Україною "будуть оскаржуватися у встановленому законом порядку для повного повернення контролю над активом його законному власникові", - відзначили в прес-службі "А1", яка наприкінці минулого року домовилася про співпрацю з IBRC.

Як повідомлялося, вищий госпсуд Києва 13 березня 2013 підтвердив право української компанії на отримання 45 млн доларів боргу від дохідного універмагу "Україна".

Як повідомлялося, у грудні 2011 року Київський суд визнав боргові вимоги кіпрської офшорної компанії Lyndhurst до торгового центру "Україна" на суму 45 мільйонів доларів.

За даними ірландського видання Business New Europe, у наступні місяці після прийняття рішення через складний ланцюжок угод з цінними паперами цей борг був переуступлений брокерській компанії "Зеніт" та "Елегант Інвест".

"Елегант Інвест" є пов’язаною з компанією ТОВ "Танталіт", власником земельних угідь "Межигір'я" Януковича.

Зв'язок цих компаній простежується через власника "Елегант Інвест" Дмитра Нікіфорова, який разом з "Танталіт" володіє інвестфондом "Домінанта".

Як відомо, основний власник універмагу "Україна", шведська компанія Quinn Holdings Sweden AB 25 лютого 2013 року встановила контроль над універмагом.

Нагадаємо, призначений ще в листопаді 2011 року ірландським банком Irish Bank Resolution Corporation (IBRC) в. о. директора київського універмагу "Україна" Ростислав Левінзон 4 лютого 2013 року мав приступити до виконання своїх обов'язків.

IBRC намагається отримати контроль над "Україною" з 2011 року.

Банк був основним кредитором мажоритарія універмагу (близько 93%), глави ірландської Quinn Group Шона Куїнна, і після його банкрутства почав боротьбу за заставні активи в декількох країнах, включаючи Україну, Швецію і Кіпр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!