Росія не погодиться на тристоронній консорціум із управління ГТС

Вівторок, 26 лютого 2013, 14:01

Росію не влаштує тристоронній консорціум із управління українською газотранспортною системою за участю України, Євросоюзу і Росії.

Про це заявив президент Російського газового товариства Валерій Язев, передає "Укрінформ".

"Я думаю, що "Газпром" не погодиться на тристоронній консорціум. Не в інтересах Росії така мішанина при управлінні ГТС, і це ні до чого хорошого не приведе. Нас цікавить пряма участь "Газпрому" в управлінні українською трубою або передача її "Газпрому", - сказав Язев.

При цьому він підкреслив, що висловлює власну думку.

Реклама:

За його словами, у разі передачі ГТС російській стороні Україна отримуватиме відповідну орендну плату.

Язев висловив переконання, що російську сторону можуть влаштувати різні домовленості з Україною, але без участі ЄС.

Водночас, глава РГТ зазначив, що в умовах будівництва і наявності обхідних газопроводів - "Південний потік" і "Північний потік" "Газпром" цікавить у першу чергу підземні сховища газу на Західній Україні.

"Вже зараз у нас немає транзитних ризиків. Ми їх вже зняли. Цінність ГТС в її підземних сховищах газу, а не в самих трубах", - сказав Язев.

При цьому він запевнив, що якщо ГТС буде здана в оренду "Газпрому", то російська компанія її модернізуватиме і підтримуватиме в працездатному стані.

"Для "Газпрому є сенс тільки в довгостроковій оренді, оскільки капіталоємність із підтримки працездатності дуже велика", - сказав Язев.

Як відомо, у спiльнiй заявi лiдерiв ЄС та України, ухваленiй за пiдсумками самiту Україна-ЄС, представники Європи заявили, що Україна залишається важливим транзитним партнером, а ЄС i надалi пiдтримуватиме модернiзацiю української газотранспортної системи.

Нагадаємо, 24 грудня 2012 року посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявив, що у переговорах про створення консорціуму на базі ГТС України більше не беруть участь представники ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: