Україна хоче закупати у Європи більше газу, бо дешевше

П'ятниця, 16 листопада 2012, 12:58

Україна планує в 2013 році скоротити закупівлі газу у Росії до близько 20 млрд кубометрів і імпортувати з Європи близько 5 млрд кубометрів.

Про це заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

"У цьому році ми купимо у РФ 27,5 млрд куб. м газу. У 2013 році спочатку думали - 24 млрд куб. м, тепер бачимо - близько 20 млрд куб. м", - сказав він.

Водночас Чупрун не уточнив, який обсяг газу було зазначено в заявці на 2013 рік.

Реклама:

"Заявки були відправлені. Це переговорний процес, тому висвітлювати подробиці нашої заявки я не ризикую", - сказав Чупрун.

Як повідомив заступник голови правління "Нафтогазу", наразі Україна закуповує газ у Німеччини за реверсною схемою на 100 доларів дешевше, ніж у російського "Газпрому".

У зв'язку з цим заплановано нарощувати обсяг реверсних постачань газу з Європи.

"У 2013 році це буде близько 5 млрд куб. м", - уточнив Чупрун.

За його словами, реверсні постачання можуть здійснюватися не лише через Польщу, але й через Словаччину, Румунію, Болгарію.

Нагадаємо, 1 листопада НАК "Нафтогаз України" і RWE (Німеччина) підписали контракт на постачання близько 1 млн кубометрів природного газу на добу протягом листопада-грудня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!