УКБС: Податкова штовхає до спекуляцій на фондовому ринку

П'ятниця, 31 серпня 2012, 15:11

Податкова має відкликати свого листа, яким обмежує право торговців формувати витрати від операцій з цінними паперами.

Про це заявляє Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз".

УКБС вважає, що рішення Податкової штовхає ринок до спекуляцій, ліквідації портфелю цінних паперів і повної відмови у подальшому від довгострокових портфельних інвестицій.

"Позиція ДПСУ виходить за межі правового поля та штучно створює підґрунтя для неправомірного застосування до платників податків штрафних санкцій", - зазначила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галіна Оліфер.

Реклама:

Раніше УКБС звернувся до Голови Державної податкової служби України з проханням відкликати листа ДПСУ № 320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012 "Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках".

Цей лист, на думку Асоціації, спотворює правила податкового обліку операцій з цінними паперами. Зокрема, податкова наполягає, що у декларації з податку на прибуток за І півріччя 2012 року платники враховували лише 25% збутку від операцій з цінними паперами та деривативами. Це стосується торговців з доходом за 2011 рік 1 мільйон гривень та більше, а таких більшість.

УКБС зазначає, що Податкова помилково ототожнює такі поняття, як "від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток" та "від’ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами".

Асоціація зазначає, що вимога, викладена у листі ДПСУ є не що інше, як заборона на відображення у відокремленому обліку операцій з цінними паперами витрат, понесених на придбання цінних паперів, та обмеження 1/4 їх фактичної суми.

Це порушує права платників податків та матиме негативний вплив на діяльність учасників фондового ринку, зазначає УКБС. Також це заблокує довгострокові інвестиції у цінні папери, адже не дозволить враховувати належним чином витрати на їх придбання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: