Податкова взялася за фінустанови через операції з цінними паперами

Середа, 29 серпня 2012, 16:19

Податкова почала застосовувати штрафи за порушення порядку, який відобразила в листі від 9 серпня № 320/0/71-12/15-1217 "Про відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках".

Документ в першу чергу торкнувся інтересів учасників фінансових ринків - банків та торговців цінними паперами, повідомляє "Дело".

Податківці чіпляються до тих компаній, які за підсумками 2011 року перенесли свій негативний фінансовий результат по операціях з цінними паперами в 100% обсязі в 2012 рік.

"З 22 серпня Податкова масово запрошує представників банківських установ, у яких є  негативний фінансовий результат з операцій з цінними паперами та деривативами, для підписання актів камеральних перевірок з наступним накладенням штрафних санкцій", - повідомили в Незалежній асоціації банків України.

Реклама:

Дані дії Податкової підтверджують і в інших об'єднаннях фінансових ринків.

Фінансисти одноголосно висловлюють невдоволення тим, як Податкова трактує у вищезгаданому листі норми Податкового кодексу (ПК).

"У зазначеному листі Податкова наполягає, що в декларації з податку на прибуток підприємства, починаючи зі звітного періоду (I півріччя 2012 року), у платників податків з доходом за 2011 рік один мільйон гривень і більше, враховується тільки 25% суми від від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами", - відзначають в Українській асоціації інвестиційного бізнесу.

Учасники фінансових ринків відзначають, що у зв'язку зі змінами в ПК, що набрали чинності з 1 липня, дійсно була частково обмежена можливість платників податків зменшувати отриманий в поточному періоді оподатковуваний прибуток на збитки минулих періодів.

Але при цьому Податкова змішує поняття "негативного фінансового результату за операціями з цінними паперами" (облік яких здійснюється окремо) і "від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток".

Таким чином, штучно обмежується облік в 2012 - 2015 роках збитків попереднього року від операцій з цінними паперами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: