Арбузов похвалив себе і Азарова за інфляцію

П'ятниця, 9 вересня 2011, 18:31

Голова Національного банку стверджує, що зниження інфляційного тиску забезпечили злагоджені дії центробанку і Кабінету міністрів.

Про це йдеться в повідомленні голови НБУ Сергія Арбузова на сайті регулятора.

"Другий місяць поспіль спостерігається суттєве зниження загального рівня споживчих цін в Україні", - наголошується в заяві.

"Безумовно, зниження рівня споживчих цін певною мірою зумовлене і сезонним фактором урожаю. Водночас, наші розрахунки доводять, що найбільше здешевленню продуктів харчування сприяли злагоджені дії НБУ та уряду", - зазначив Арбузов.

Реклама:

За його словами, Нацбанк забезпечив зниження інфляційного тиску від надлишкової ліквідності, що існувала у банківській системі.

"Адже відомо, що зайві гроші в економіці, в кінцевому підсумку призводять до подорожчання широкої номенклатури споживчих товарів. І саме кроки НБУ дали змогу скоротити інфляцію попиту", - наголосив голова регулятора.

В повідомленні зазначається, що на поліпшення інфляційної ситуації працювала і стабільність курсу гривні.

"Уряд, у свою чергу, стримував так звану структурну інфляцію. Тобто ту, яка виникає за рахунок невиробничих витрат бізнесу і населення", - зауважив голова центробанку.

На його думку, покращання транспортної інфраструктури разом зі стабілізацією на ринку палива скоротило транспортні витрати товаровиробників.

"А розбудова нових сховищ та інших інфраструктурних об‘єктів для зберігання урожаю знизила ціни на овочі та фрукти, які є вагомою частиною загального споживчого кошика кожного", - вважає Арбузов.

Як відомо, раніше голова НБУ виступав з критикою дій уряду щодо інфляційної ситуації в України та перспектив співпраці з Міжнародним валютним фондом. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: