Плани Азарова отримати 5-10 мільярдів від IPO "Нафтогаза" нереальні - експерти

Четвер, 1 вересня 2011, 19:29

Аналітики українських інвестиційних компаній назвали "нереальними" очікування прем'єра Азарова отримати 5-10 мільярдів доларів за частину акцій "Укргазвидобування".

За словами аналітиків, компанія продає паливо за контрольованими державою заниженими цінами на рівні 350 гривень за тисячу кубометрів, повідомляє "Дело".

Виручка "Укргазвидобування" в таких умовах може становити лише 5,3 мільярда гривень або 665 мільйонів доларів на рік.

"Груба оцінка поточної вартості всієї компанії близько 4-5 мільярдів гривень. Для того, щоб оцінка зросла до 5 мільярдів доларів, слід привести ціну, за якою "Укргазвидобування" продає газ "Нафтогазу", до 350 доларів, і ціну на газ для населення потрібно буде підвищити на таку ж величину", - зазначає старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.

Реклама:

"В існуючій політичній обстановці ми вважаємо це неможливим. І це вартість всієї компанії. І навіть при оцінці всієї компанії у 5 мільярдів доларів залучити ще таку ж суму буде досить нетривіальним завданням", - додає він.

Експерти також вважають, що реорганізація "Нафтогазу" і підготовка до IPO займе багато місяців.

"Для початку потрібна реструктуризація "Нафтогазу", на це реалістично потрібно мінімум півроку. Потрібно привести в порядок фінансову звітність, оцінити запаси газу і нафти незалежним оцінювачем", - каже аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Антоніна Давиденко.

Сьогодні приватизація держкомпанії "Нафтогаз Україна" законодавчо заборонена. Цей холдинг крім газодобувних компаній об'єднує всі магістральні нафто-і газопроводи країни, на модернізацію яких Київ хоче в найближчі роки знайти "мільярди доларів".

"Нафтогаз" також володіє контрольним пакетом акцій найбільшого нафтодобувника країни - компанії "Укрнафта", частина акцій якої українська влада також планує у найближчі роки продати на Лондонській біржі.

Як відомо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив про плани уряду продати в рамках IPO частину акцій через виділення із складу державного енергохолдингу "Нафтогаз" газовидобувної компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: