"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тігіпко придумав, як здешевити житло

П'ятниця, 14 січня 2011, 16:29

Прийнятий Верховною радою 13 січня закон "Про регулювання містобудівної діяльності" буде стимулювати відновлення будівельної галузі та сприяти здешевленню житла.

Про це заявив віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

За його словами, документ був розроблений урядовою робочою групою на чолі з Тігіпком спільно з Українською будівельною асоціацією та поданий на розгляд парламенту 2 грудня 2010 року.

За словами віце-прем'єра, прийняття цього закону означає, що вже найближчим часом, після його підписання президентом, будівельна галузь України отримає потужний стимул для розвитку.

Реклама:

"Адже цим законом кількість дозвільних процедур у будівництві зменшується з 93 до 23 (з яких інвестор робить лише дев'ять), а термін отримання всіх необхідних рішень для початку будівельних робіт скоротиться з півтора року до двох-трьох місяців", - наголосив він.

"Крім того, зонування території дозволить уникнути зайвих питань щодо стратегічних планів розвитку міст та інших населених пунктів: забудова буде прозорою і комплексною", - додав Тігіпко.

Чиновник також зазначив, що новий закон, якого так довго чекав ринок, почне "революційні зміни в будівельній галузі, результати яких відчують мільйони українців".

На думку Тігіпка, враховуючи швидкий темп реформ в будівельній галузі, ефекту від прийнятого парламентом закону можна очікувати вже до кінця 2011 року.

"Нам вдалося викоренити до 90% корупційних схем, які були закладені в процес підготовки до будівництва і потім лягали важким тягарем на вартість квартир. Близько третини собівартості житла сьогодні складають хабарі. Ми ліквідували більшість можливих прогалин, і тому можемо очікувати, що нове житло стане як мінімум на третину доступнішими для наших громадян ", - зазначив чиновник.

Крім того, на переконання Тігіпка, особливо сильний імпульс вже у 2011 році відчують і суміжні із будівництвом галузі - виробники будматеріалів, меблів, металургії.

Також очікується підвищення попиту на будівельні спеціальності на ринку праці.

Як повідомлялося, 13 січня Верховна рада прийняла закон "Про регулювання містобудівної діяльності".

Документ передбачає удосконалення дозвільної системи у сфері будівництва.

Зокрема, скорочується кількість дозвільних процедур, час їх проходження і перелік необхідних документів. У дозвільній системі вводиться принцип "єдиного вікна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!