Рада урегулювала містобудівну діяльність

Четвер, 13 січня 2011, 20:40

Верховна рада прийняла закон про регулювання містобудівної діяльності.

За відповідний закон у четвер проголосували 296 народних депутатів з 418, що зареєструвалися в залі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до закону, об'єктами містобудування на державному та регіональному рівнях є планувальна організація територій, система розселення, система взаємозв'язаного комплексного розміщення основних об'єктів промисловості, транспорту, інженерної та соціальної інфраструктури, функціональне зонування територій Україні, її частин, територій автономної республіки Крим, областей адміністративних районів.

Законом встановлюється, що об'єктами містобудування на місцевому рівні є комплекси об'єктів будівництва, об'єднаних спільною планувальною структурою, об'ємно-просторовим рішенням інженерно-транспортною інфраструктурою в межах населеного пункту, його функціональні зони планувального житлового району, мікрорайону, приміські зони.

Реклама:

Закон встановлює, що об'єктами будівництва є будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси, лінійні об'єкти, інженерно-транспортна інфраструктура.

Програми розвитку регіонів і населених пунктів, програми господарського, соціального і культурного розвитку повинні узгоджуватися з містобудівною документацією відповідного рівня.

Відповідно до закону, вимоги містобудівної документації є обов'язковими для виконання всіма суб'єктами містобудування.

Закон встановлює, що управління у сфері містобудівної діяльності здійснюється Верховною радою, Кабінетом міністрів, парламентом Криму, Радою міністрів Криму, центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури, іншими спеціально уповноваженими органами містобудування та архітектури, місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до закону, планування територій здійснюється на державному, регіональному рівнях відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Законом встановлюється, що фінансування робіт з планування територій на державному рівні, розробка нормативних документів з питань планування та забудови територій, проведення науково-дослідних робіт здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України.

Фінансування робіт із планування територій Криму, областей, районів, населених пунктів, міст, кварталів, здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, або ж інших джерел, не заборонених законом.

Крім того, закон встановлює, що для населених пунктів, занесених до списку історичних населених місць України в межах певних історичних ареалів у складі генерального плану населеного пункту, визначаються режими регулювання забудови і розробляється історико-архітектурний опорний план, у якому зазначається інформація про об'єкти культурної спадщини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!