"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Коломойський не віддасть "Дніпроазот" Фірташу

Понеділок, 11 жовтня 2010, 17:27 -

Великий виробник аміаку та азотних добрив підприємство "Дніпроазот", який входить у сферу впливу бізнесмена Ігоря Коломойського, має намір передати свій майновий комплекс в оренду.

Питання про здачу майнового комплексу підприємства в оренду внесено до порядку денного призначеного на 29 жовтня зборів акціонерів підприємства.

Аналітик інвесткомпанії "Арт Капітал" Павло Бідак прогнозує, що майновий комплекс здаватиметься в оренду афілійованим з Коломойським приватним структурам.

Водночас, експерт вважає малоймовірним, що Коломойський віддасть комплекс в оренду своєму прямому конкуренту - Дмитрові Фірташу, який останнім часом почав активно консолідувати підприємства хімічної галузі не лише в Україні, але і на теренах Східної Європи.

Реклама:

"Головне питання сьогодення, яке стоїть перед хімічними підприємствами - забезпечення дешевою сировиною. Головним ресурсом для підприємств хімічної промисловості залишається газ, який становить близько 85% собівартості виробництва аміаку", - зазначив Бідак у коментарі "Економічній правді".

Він нагадав, що на сьогодні підконтрольне Коломойському підприємство "Укрнафта" не має, згідно із законом, права продавати газ українського видобутку промисловим виробникам, а може лише реалізувати його населенню.

Водночас, Кабінет міністрів розглядає можливість постачання підприємств-виробників азотних мінеральних добрив дешевим газом, і зробити це планується за рахунок "Укрнафти", яка накопичила у сховищах 7,09 млрд. кубометрів газу, але не реалізувала їх населенню у попередні роки.

"20 вересня 2010 року Вищий Господарчий Суд дозволив компанії використати 1,05 млрд. кубометрів газу для поставок хімічним підприємствам. Не виключно, що цей газ буде спрямовано на "Дніпроазот", - зазначив Бідак.

Також він нагадав, що у 2009 році рішенням Вищого Господарського Суду уже було прийнято рішення про продаж 1,4 млрд. кубометрів газу, який перебував у власності "Укрнафти", промисловим споживачам.

Частина цього газу відійшла і "Дніпроазоту", який з-посеред інших виробників азотних міндобрив отримував його за найнижчою ціною.

"Така ж тенденція зберігалася і в 2010 році. Наприклад, у січні 2010 року "Дніпроазот" отримував газ за ціною 1878 гривень за тисячу кубометрів, в той час як "Стирол" - за 2012 гривень за тисячу кубометрів, "Рівнеазот" - за 2050 гривень за тисячу кубометрів, Черкасський "Азот" - за 1901 гривень за тисячу кубометрів, "Одеський припортовий завод" - за 2086 гривень за тисячу кубометрів", - нагадав експерт.

Також, за його словами, упевненості тому, що майновий комплекс "Дніпроазоту" буде переданий структурам Коломойського додає той факт, що у 2007 році в конкурсі із продажу майна "Дніпроазота" приймала участь "Укранафта", однак угода не відбулася, оскільки в процес втрутилася держава, яка володіє 50% + 1 акція "Укрнафти".

"У разі, якщо висловлені перспективи розвитку подій матимуть місце, це сприятиме підвищенню рентабельності виробництва аміаку і виробленого з нього карбаміду", - підсумував Бідак.

Іншим прогнозованим варіантом подій експерт називає банкрутство "Дніпроазоту" як юридичної структури, і створення нової структури на базі його майнового комплексу.

"У 2008-2009 роках була подана низка позовних заяв про стягнення з "Дніпроазота" заборгованості у значних розмірах. При валовій виручці у 2,5 млрд. гривень у 2009 році, підприємство отримало збиток майже 1 млрд. гривень", - нагадав він.

"Тому ми не виключаємо, що може бути підняте питання про банкрутство "Дніпроазоту" як юридичної структури, а при здачі його майнового комплексу буде створена нова структура, яка буде де-факто продовжувати виробництво основних видів продукції, яку раніше виробляв "Дніпроазот", але не відповідатиме за його зобов'язаннями", - пояснив Бідак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: