"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров хоче скористатись періодом низьких цін

П'ятниця, 23 квітня 2010, 09:11

Україна повинна використати період відносно низьких цін на газ для модернізації економіки.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров під час зустрічі з членом Єврокомісії з питань розширення та європейської політики сусідства Стефаном Фюлє, повідомляє прес-служба уряду.

Він зазначив, що Україна має дуже енерговитратну економіку, отже, для хімічної промисловості, для металургії ціна на газ у розмірі 400 доларів за тисячу кубометрів означає зупинку виробництва.

Саме тому, за словами Азарова, для України було важливо переглянути газові домовленості з Росією не лише щодо ціни, але й щодо обсягів газу, який Україна має закуповувати, і щодо скасування штрафних санкцій.

Реклама:

"Я вважаю, що ми цієї мети досягли", - підкреслив Азаров.

Він зазначив, що важливим завданням для уряду є зменшення енерговитратності економіки.

"Ми повинні використати період відносно низьких цін на газ для того, щоб здійснити модернізацію економіки, знизити її енерговитратність. Цей період не може бути один рік, це мінімум сім-вісім років", - сказав прем'єр.

"Нам потрібна була передишка на значний термін, і ми її отримали", - наголосив Азаров.

Крім того, прем'єр вважає, що нагальним питанням залишається модернізація газотранспортної системи України.

Він підкреслив, що вже вкотре пропонує Росії і Європейському Союзу разом з Україною вкладати ресурси в реконструкцію та модернізацію ГТС.

"Це дасть зниження вартості транзиту за рахунок підвищення швидкості подачі газу, тиску. Тобто, ми зробимо рентабельність прокачки газу по нашій трубі у 2,5 разу вищою, ніж по південному та північному обхідних маршрутах", - заявив Азаров.

У той же час, він зазначив, що це питання має бути вирішене в найкоротші терміни.

"Якщо втратимо рік, то модернізація може стати неактуальною", - наголосив прем'єр.

Як повідомлялося, на прес-конференції у четвер президент Віктор Янукович заявив, що проект модернізації газотранспортної системи України може стати альтернативою проекту "Південний потік".

Раніше міністр енергетики РФ Сергій Шматко заявив, що Росія і Україна інтенсифікують роботу зі створення консорціуму для модернізації української газотранспортної системи.

"Ми доручили російсько-українському підкомітету зі співробітництва інтенсифікувати роботу, в тому числі щодо консорціуму для модернізації ГТС. Ми від цієї ідеї не відмовляємося", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!