У Януковича не хочуть говорити про умови отримання дешевого російського газу

П'ятниця, 16 квітня 2010, 22:04

Основні результати домовленостей між Україною і Росією щодо ціни на газ будуть досягнуті 21 квітня у Харкові під час зустрічей президентів Росії і України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича.

Про це заявила заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман в ефірі "Шустер Live".

"Я думаю, що Україна має багато козирів, які вона може виставляти Росії. І одним з таких козирів є орендна плата за базування Чорноморського флоту Росії. Є також інші козирі, які Україна може виставляти Росії для того, щоб домагатися взаємовигідного співробітництва з Росією ... Я думаю, що тут буде вживатися ціла система різних компенсаторів", - зазначила вона.

Водночас, Герман не стала називати умови, на яких буде досягнуто зниження цін на газ.

Реклама:

"Я думаю, що до закінчення переговорів нам не варто говорити про ті деталі, які можуть бути аргументами як для одної, так і для іншої сторони. Давайте почекаємо цих переговорів, давайте побачимо їх результат, і тоді будемо коментувати", - сказала вона.

"Наша влада не буде підписувати жодних домовленостей, якщо вони будуть на шкоду українським інтересам, тому нам залишається лише чекати на ці переговори і сказати своє слово після їх завершення", - наголосила Герман.

Як повідомлялося, у п'ятницю у прес-службі уряду РФ заявили про досягнення домовленості між "Газпромом" і його українськими партнерами в газовій сфері, в тому числі за ціновими параметрами.

Голова російського уряду Володимир Путін дав вказівку підготувати проект відповідної постанови вже найближчим часом.

Як відомо, на початку квітня Віктор Янукович доручив прем`єр-міністру Миколі Азарову разом із керівниками ПЕК підготувати пропозиції для Росії з приводу зниження ціни на газ для України.

Україна в першому кварталі 2010 року платила за російський газ 305 доларів за тисячу кубометрів, із другого кварталу ціна має зрости до 320-330 доларів. Україна вважає ціну несправедливою й пропонує РФ її переглянути.

Голова українського уряду говорив, що Україна сумарно просить знижку на газ у розмірі 4 млрд. доларів на рік.

При цьому Азаров пояснював, що оскільки ціни можуть бути переглянуті лише з другого кварталу, російська сторона може недорахуватися в 2010 році 3 млрд. доларів за поставки газу.

За його словами, для компенсації цих втрат Росії будуть запропоновані інші вигідні проекти.

Як можливі поступки у відповідь України називалися знижка на транзит російського газу до Європи, створення газотранспортного консорціуму, здача в оренду "Газпрому" підземних сховищ газу. 

Також взамін на знижки за газ Київ готовий повернути Росії Кременчуцький НПЗ і допустити її як співвласника в майбутні блоки АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!