Думка експерта: Нова влада вирішить, кому володарювати на ринку постачання газу

П'ятниця, 29 січня 2010, 22:38
З 1 лютого ДП "Нафтогазмережі" буде постачати природний газ за нерегульованим тарифом промисловим підприємствам та іншим суб'єктам господарювання в Україні.

На думку директора енергетичних програм центру Разумкова Володимира Саприкіна, ситуація на ринку постачання природного газу для споживачів в країні проясниться після виборів.

"Це рішення не матиме значного впливу на розподіл сфер впливу на ринку постачання газу в Україні. Все залежить від того, хто прийде до влади, і хто буде керувати енергетичною галуззю", - відзначив він.

 Експерт підкреслив, що питання експлуатації газорозподільних мереж до цих пір не вирішене.

"Головна проблема в принципі користування газопроводами. Ця послуга не може бути безкоштовною. Така постановка питання порушує законодавство України. І в цілому, ні в одній країні немає норми, яка передбачає передачу об'єкта в користування на безоплатній основі", - наголосив Саприкін.

За його словами, це питання вимагає змін у законодавстві.

"Потрібно змінювати законодавчі норми, які будуть регламентувати схему передачі газорозподільних мереж. І в першу чергу, потрібно усувати неефективних управлінців від газорозподільних компаній", - сказав Саприкін.

Він також додав, що в правовому полі має бути вирішене питання відділення газорозподільної системи від материнської структури, так як це передбачено вимогами Євросоюзу.

"Той, хто прийде до влади в енергетичну галузь, буде змушений провести кардинальні реформи", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!