Думка експерта: Подальша стратегія "Оранти" залежатиме від нового інвестора

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 17:38 -
Український банкір Микола Лагун у четвер заявив про придбання його структурами частини додаткової емісії акцій ВАТ "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта", в результаті чого після реєстрації підсумків додаткової емісії вони стануть власниками 45% акцій страховика.

За його словами, найближчим часом ці структури планують консолідувати контрольний пакет акцій СК "Оранта".

На думку директора аналітичного департаменту інвесткомпанії Foyil Securities Агшина Мірзазаде, новий інвестор буде приймати рішення виходячи з цілей, керуючись якими він придбав 45% страховика.

"Якщо це дійсно стратегічні інвестиції для створення синергії між наявним фінансовими компаніями і СК "Оранта", то варто очікувати додаткових фінансових вливань і зміни стратегії", - зазначив він.

Мірзазаде нагадав, що компанії Лагуна відрізнялися своєю агресивною експансією і маркетинговою політикою, тому "можна вважати, що "Оранта" сфокусується на масовому споживачеві, особливо в сегменті страхування життя".

Реклама:

"Так само можна чекати злиття деяких фінансових активів Лагуна з СК "Оранта", - додав він.

Якщо ж це суто спекулятивна покупка, зазначив експерт, то швидше за все компанія сфокусується на швидкому збільшенні капіталізації з метою подальшого її перепродажу.

За його словами, не можна забувати й того, що Лагун не володіє контрольним пакетом СК "Оранта", і є ще один великий акціонер - казахстанський БТА Банк, який володіє блокуючою кількістю голосів.

"Думаю, що націоналізований казахстанський БТА Банк буде більш уважно ставиться до захисту своїх інвестицій та інтересів після відомого скандалу через акції БТА Банку Україна. Скоріше за все, казахстанський БТА Банк так само буде брати активну участь у визначенні стратегії розвитку СК Оранта. З ними доведеться рахуватися", - підсумував експерт.

Щодо заяв керівництва БТА Банку про невизнання результатів додаткової емісії, Мірзазаде зазначив, що остання емісія акцій СК "Оранта", була схвалена акціонерами компанії і "проблем з підпискою на нові акції, в акціонерів начебто не виникало".

"Можна очікувати, що підписка буде затверджена", - сказав він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: