Продаж Одеського припортового знову призупинений

Вівторок, 22 вересня 2009, 17:26

Окружний адміністративний суд Києва призупинив проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) за позовом ВАТ "Дніпроазот".

Про це заявив адвокат "Дніпроазота" Олексій Нижник, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У рамках позову "Дніпроазот" подав клопотання про вжиття заходів забезпечення, які суд частково задовольнив, прийнявши відповідну ухвалу, зокрема, заборонив Фонду держмайна та конкурсної комісії проводити конкурс", - сказав він.

За його словами, цим визначенням суд також тимчасово заборонив допускати до участі в конкурсі російське ТОВ "Азот-Сервіс".

Реклама:

Нижник пояснив, що "Дніпроазот" оскаржує законність участі цієї компанії в конкурсі, тому що в її статутному капіталі частка іноземної держави перевищує 25%.

Адвокат зазначив, що в цілому "Дніпроазот" подав позов до суду у зв'язку з численними порушеннями, допущеними, на його думку, в ході приватизації ОПЗ, які не дозволили йому взяти в ній участь.

Нижник уточнив, що слухання справи по суті призначено на 7 жовтня.

Як відомо, 5 липня Фонд держмайна оголосив конкурс з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод".

Стартова ціна складає 4 млрд. гривень. Конкурс повинен відбутися 29 вересня.

Термін прийняття заявок на участь в конкурсі з продажу акцій ОПЗ закінчився 21 вересня. Всього були представлені заявки від трьох компаній: російського ТОВ "Азот-сервіс" та українських ТОВ "Фрунзе-Флора" і ТОВ "Нортіма".

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва ухвалою від 17 вересня тимчасово призупинив продаж ОПЗ як запобіжний захід за позовом ВАТ "Азот" (Черкаси), поданого в той же день.

Відповідачами за цим позовом виступали Кабінет міністрів і Фонд держмайна. Підставою для подання позову, за словами адвоката Максима Юхименко, який представляє інтереси "Азоту" в суді, стали зауваження до умов приватизації.

У той же день президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ, а наступного дня стало відомо про призупинення Окружним адміністративним судом Києва приватизації за позовом екс-глави ФДМ Валентини Семенюк-Самсоненко.

У той же час прем'єр Юлія Тимошенко, Мін'юст і Фонд держмайна заявили про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлений термін - 29 вересня.

Пізніше "Азот" відкликав свій позов.

ТОВ "Азот-Сервіс" є дочірнім підприємством російського ВАТ "СИБУР Холдинг", який об'єднує 34 російських підприємства. Найбільшими акціонерами "СИБУР Холдинг" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% мінус 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% плюс 1 акція.

ТОВ "Нортіма" у 2008 році під час чергової спроби ФДМ продати ОПЗ представляла інтереси відомого українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Коломойський є співвласником "Дніпроазота".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: