"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ярославський з Коломойським проти продажу ОПЗ?

П'ятниця, 18 вересня 2009, 13:13

Окружний адміністративний суд Києва призупинив продаж Одеського припортового заводу за позовом великого виробника мінеральних добрив підприємства "Азот" (Черкаси).

Про це заявив юрист Максим Юхименко, який представляє інтереси "Азоту", передає агентство "Українські новини".

За його словами, 17 вересня "Азот" подав в Окружний адміністративний суд Києва позов з вимогою скасувати розпорядження Кабінету Міністрів № 261-р від 11 лютого 2008 року, яке затверджує умови конкурсу із продажу ОПЗ, а також рішення ФДМУ про проведення 29 вересня конкурсу із продажу заводу.

"Суд уже прийняв ухвалу на забезпечення позову, що забороняє провадити які-небудь дії із продажу заводу", - повідомив юрист.

Реклама:

Він додав, що однією з підстав для цієї вимоги є те, що на думку "Азоту", закладені в умовах конкурсу вимоги до потенційного покупця (забезпечити певні фінпоказники діяльності підприємства й обсяги завантаження його виробничих потужностей) нездійсненні в умовах сформованої ринкової кон'юнктури (падіння цін на міндобрива на світовому ринку і зростання вартості природного газу).

"Підставою для подачі позову є невідповідність процесу приватизації сучасній дійсності", - зазначив Юхименко.

Він додав, що "Азот" вважає неправомірним, що за умовами конкурсу органи державної влади зможуть безпосередньо впливати на господарську діяльність підприємства після продажу його інвесторові.

Юрист навів для прикладу те, що Мінпромполітики надається право встановлювати квоти для обсягів експортної перевалки аміаку на перевалочному комплексі ОПЗ, яких підприємство повинне буде дотримуватись у своїй діяльності.

"Це позбавляє підприємство й майбутнього інвестора права здійснювати господарську діяльність на свій страх і ризик", - додав Юхименко.

Він підкреслив, що "Азот" також використовує у своїй аргументації указ Президента від 17 вересня, яким Президент призупинили дію затвердженого Кабміном переліку підприємств для приватизації в 2009 році в частині, що передбачає продаж ОПЗ.

Як повідомляло агентство, Окружний адмінсуд Києва на забезпечення позову Семенюк-Самсоненко (яким вона пропонує скасувати приватизацію ОПЗ) також призупинив продаж ОПЗ.

У липні ФДМУ оголосив конкурс із продажу 99,567% акцій ОПЗ; стартова ціна пакета акцій становить 4 млрд. гривень, проведення конкурсу заплановане на 29 вересня.

Завод спеціалізується на виробництві аміаку й карбаміду, перевантаженні хімічної продукції, що надходить із країн СНД на експорт.

Черкаський "Азот" входить до сфери впливу бізнесмена Олександра Ярославського (група "Укрсиб").

Раніше, в інтерв'ю Українській правді співвласник групи Приват Ігор Коломойський сказав, що допускає варіант покупки Одеського припортового заводу в тандемі з власником черкаського "Азоту" Олександром Ярославським.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: