"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряд не піде на конфронтацію з власниками єврооблігацій "Нафтогазу"

Четвер, 6 серпня 2009, 11:57

Власники єврооблігацій "Нафтогазу" стали заручниками переговорного процесу між Україною та ЄС з приводу виділення компанії кредитних коштів.

Таку думку висловив аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергій Фурса у коментарі Економічній правді.

Експерт нагадав, що європейські фінансові інститути погодили виділення Нафтогазу біля 1,7 млрд. доларів, з яких компанія отримає в 2009 році, найбільш імовірно, лише 300 млн. доларів.

"Фактично нова заява виконуючого обов'язки міністра фінансів, який раніше висловлювався у більш лояльному ключі по відношенню до власників єврооблігацій, виражає незадоволеність рішенням ЄС і демонструє готовність уряду не погашати заборгованість перед власниками єврооблігацій. Така заява має чинити тиск на котирування бондів "Нафтогазу"", - сказав він.

Реклама:

"Після провалу цін на першій інформації про намір реструктуризувати борг вартість єврооблігацій дещо відновилася до 85% -88% від номіналу. Ми не виключаємо, що під впливом останніх новин ціна впаде до 80% -82%. Ми, як і раніше, вважаємо, що власники єврооблігацій повинні зайняти жорстку позицію в переговорному процесі і наполягати на повному погашенні заборгованості", - зазначив експерт.

Фурса підкріплює свою позицію тим, що переговори з МВФ про виділення четвертого траншу не дозволять уряду йти на пряму конфронтацію з іноземними інвесторами.

Як повідомлялося, у середу виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що переконаний у необхідності реструктуризації заборгованості "Нафтогазу", оскільки перспективи отримання компанією кредитних коштів від міжнародних фінансових організацій залишаються невизначеними.

Така заява викликала сум'яття серед іноземних інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: