Закордонні інвестори бояться дефолту "Нафтогазу"

Четвер, 6 серпня 2009, 09:25

Заява українського Мінфіну про необхідність реструктуризації єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на 500 млн. доларів, термін погашення яких припадає на кінець вересня, викликала сум'яття серед деяких інвесторів.

Про це пише британська Financial Times.

Видання пояснює, що єврооблігації належать широкому колу інвесторів за межами України й іноді розглядаються як еквівалент суверенних паперів.

"Якщо найголовніша українська компанія не може виконувати свої зобов'язання, на що сподіватися іншим? Це буде еквівалентно дефолту і дасть дуже поганий сигнал інвестиційному спільноті", - сказав аналітик Royal Bank of Scotland Тім Еш.

Реклама:

Він нагадав, що раніше український уряд неодноразово заявляв, що буде готовий підтримати компанію.

Напередодні виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський сказав журналістам, що переконаний у необхідності реструктуризації заборгованості НАК.

"З урахуванням того, що виплати припадають на кінець вересня, ми будемо прискорювати цю роботу (по реструктуризації євробондів). На жаль, зараз переговорний процес із залучення ресурсів з Єврокомісією та міжнародними фінансовими організаціями йде, але тимчасові перспективи там незрозумілі. Я впевнений, що реструктуризація цієї заборгованості НАК необхідна", - сказав він журналістам у Києві в середу.

Раніше український уряд дав офіційне доручення міністерству фінансів і НАК "Нафтогаз України" вжити заходів щодо реструктуризації заборгованості держхолдинга за зовнішніми позиками і зниження вартості обслуговування наданих йому кредитів, що призвело до різкого зростання прибутковості єврооблігацій компанії.

Цього тижня Київ провів ряд виплат по зовнішніх боргах, отримавши черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду в 3,3 млрд. доларів.

Ще 1,7 млрд. доларів Україні повинні надати, відповідно до досягнутої домовленості, інші міжнародні фінансові інститути.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: