"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

2008 рік побив рекорди по рейдерських захопленнях

Понеділок, 16 березня 2009, 14:07

У 2008 році в Україні спостерігався сплеск рейдерської активності, і протягом року сталося понад 2,5 тис. рейдерських захоплень.

Про це заявив директор Антирейдерський союзу підприємців України Андрій Семідідько на прес-конференції, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Рейдерство в Україні набуло таких масштабів, що стало реальною загрозою для економічної безпеки країни", - вважає він.

За словами Семідідько, для захоплення чужої власності використовується досить широкий спектр дій: тиск на окремих акціонерів, підкуп менеджерів, посадових осіб, створення штучних боргів, підробка статутних та інших документів, а також силове захоплення підприємства.

Серед найбільш резонансних подій 2008 року Семідідько, зокрема, відзначив конфлікт, пов'язаний з призначенням Андрія Портнова керівником Фонду держмайна України, силова спроба відновити на посаді начальника порту колишнього керівництва ДП "МТП" Південний", судове протистояння співвласників ВАТ ЕК "Дніпрообленерго", інформаційна атака на ЗАТ "Промінвестбанк", атака на Федерацію профспілок України, спроба сторонніх осіб заволодіти мажоритарним пакетом акцій ВАТ "Квазар".

За словами директора Антирейдерського союзу підприємців, на сьогоднішній день рейдерство процвітає не тільки в економічній, але й поступово перейшло й у політичну площину.

Рейдери почали використовувати свої технології в боротьбі за владу. Основну роль у розробці та реалізації рейдерських схем у політичних процесах відіграють фахівці, які отримали досвід участі в корпоративних конфліктах.

Він також відзначив, що найбільш яскраво виділяється представник депутатського корпусу від БЮТ Андрій Портнов.

Координація депутатським десантом в Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України", ДП "Укртрансгаз", нова поява в списку потенційних керівників ФДМ, показує, що він є однією з ключових фігур в майбутніх силових протистояннях.

"Держава де власність є незахищеною, а правоохоронні органи виступають на стороні рейдерів, не може розраховувати не на велике майбутнє, ні на підтримку з боку світового співтовариства", - вважає Семідідько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: