Слухання в Раді коштувало НБУ 450 мільйонів доларів

Середа, 28 січня 2009, 19:01
 

Дострокове слухання результатів діяльності Національного банку з протидії кризі, що відбулося цього понеділка, коштувало 450 мільйонів доларів з резервів.

Про це повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

"За два дні на міжбанку гривня девальвувала на 26 копійок. Ми здійснили інтервенції на 350 мільйонів доларів, та ще сьогодні 100 - загалом 450 мільйонів. Це ціна дострокового заслуховування", - підкреслив він.

Шаповалов додав, що в понеділок курс гривні до долара зріс до 8, а у вівторок - до 8,06 гривень.

Реклама:

"Сьогодні на протязі торгів на міжбанку середній курс склав 7,83 гривень за долар. До кінця дня він буде ще нижчим, тому що ми проведемо інтервенцію на 100 мільйонів по 7,8 гривень. Тобто, ми повертаємо курс до рівня минулої п'ятниці, коли він складав 7,8 гривень", - сказав перший заступник голови НБУ.

За останніми повідомленнями, в середу обсяг продажу склав 71 мільйон доларів.

Шаповалов підкреслив, що економічних передумов для різкого коливання курсу не було.

"Але, що має думати звичайний мешканець країни? Він вмикає телевізор, а там всі кажуть про курс. Проте, незважаючи на всі спроби дестабілізувати ситуацію, вона залишається керованою", - додав він.

За словами першого заступника голови НБУ, велика доля відповідальності за курс лежить на політиках.

"Верховна Рада - то був вже крик душі. Багато звинувачень було в нашу адресу. Але ніхто не сказав, що залежить все як від них, так і від нас. Хоч в одній країні дозволяє собі голова центрального банку, уряду чи просто політик вийти і сказати: „курс буде такий"? Я ніколи не чув, щоб голова ФРС чи ЄЦБ казав таке ", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!