НБУ за п'ять днів продав близько 459 мільйонів доларів

Середа, 28 січня 2009, 18:52
 

Національний банк Україна (НБУ) продав близько 459 млн. дол. за 23-28 січня, щоб зміцнити ринковий курс.

Про це повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, передає агентство "Інтерфакс-Україна" у середу

"23 січня" Нафтогаз України "зірвав ринок, купуючи валюту за 8,50 грн./дол. При ринкових значеннях близько 7,80 грн./дол ... Сьогодні середньозважений курс (по всіх операціях з доларом на міжбанку) склав 7, 82 грн./дол., що є одним з кращих значень в поточному році. Щоб повернути курс до такого значення довелося заплатити високу ціну ", - сказав він.

Керівник групи радників голови НБУ підкреслив, що Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" 23 січня не звернулася до Нацбанку з проханням про продаж валюти, хоча центральний банк міг би задовольнити відповідну заявку компанії.

За його даними, НБУ продав у п'ятницю (23 січня) близько 42 млн. дол., В понеділок (26 січня) - 186 млн, у вівторок (27 січня) - 160 млн. дол. і в середу (28 січня) - 71 млн. дол. (по 7,80 грн./дол.).

Раніше повідомлялося, за прогнозами Шаповалова, що в середу інтервенція Національного банку на міжбанківському ринку складе близько 100 мільйонів доларів.

В цілому, за даними Литвицького, НБУ продав з початку року 1417 млрд. дол: валютні резерви скоротилися до 29 млрд. дол.

Керівник групи радників голови Нацбанку також підкреслив, що центральний банк не планує переходити до фіксації курсу.

"Курс залишається керовано-плаваючим. Ми не маємо наміру його фіксувати, але плануємо згладжувати надлишкові курсові коливання: будемо прагнути підтримувати його на сьогоднішньому значенні", - сказав Литвицький.

При цьому він відзначив, що волатильність курсу гривні надалі багато в чому буде залежати від бюджетної політики уряду і політичної обстановки в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!