Валютні обмеження і ще 3 фактори, які стримують відбудову України

Четвер, 9 травня 2024, 08:14
Чотири фактори, які блокують залучення бізнесу до відбудови та як їх виправити?
керівник офісу генерального директора Групи Метінвест


Кінець епохи офшорів

У процесі відбудови важливо визначити пріоритети і здолати основні фактори, які блокують залучення бізнесу до процесу відновлення України. 

Для нашої компанії найважливішим є життя людини, тож вважаємо, що у першу чергу треба реалізовувати ті проєкти, які забезпечать базові потреби українців – доступ до житла, водопостачання, електрики, медичних та соціальних послуг тощо.

Другим за важливістю пріоритетом є забезпечення життєздатності української економіки. Треба дивитись, які проєкти стимулюватимуть економічну активність. І тут відповідь однозначна – це логістика.

Наша економіка повністю залежить від спроможності забезпечити постачання товарів. І це яскраво продемонстрував 2022 рік, коли ВВП скоротився на більш як 30% через припинення морського судноплавства. 

Тому зараз варто вкладати кошти у ремонт і розвиток портової інфраструктури, західних прикордонних переходів, ремонт доріг та мостів, оскільки це дозволить бізнесу працювати і наповнювати бюджет країни. 

Це два основних пріоритети, які більшою мірою стосуються держави. Разом з тим бізнес також має власні плани на відбудову, оскільки багато потужностей було зруйновано або пошкоджено.

Наша компанія також веде переговори з міжнародними інвесторами для залучення коштів у проєкти розвитку та модернізації. Однак під час таких розмов завжди постає питання механізму повернення інвестицій.

Що має лежати в основі відбудови і трансформації економіки України

Нам пропонують скласти графік виплат, але ми не можемо на законодавчому рівні повернути вкладені кошти, оскільки у нас заборонено виведення валюти за кордон. 

Поки існує таке обмеження, ми не можемо говорити про побудову нових підприємств і навіть велику реконструкцію старих.

Чергова хвиля російських атак по енергетичній інфраструктурі, що поновилися навесні цього року, знов поставила питання про необхідність побудови розподіленої генерації. 

Зараз у бізнес-спільноті переважає думка про перехід на автономні джерела живлення. Про це говорять і наші конкуренти, і наші підрядники і представники компаній інших секторів, з якими ми маємо комунікацію.

Ми також плануємо розвивати проєкти, які дозволять мати енергетичну автономію. Наразі активно вивчаємо різні варіанти – від міні-електростанцій до СЕС і ВЕС. 

Російські обстріли призведуть до того, що Україна більше не матиме такої моделі енергосистеми, яку має на сьогодні.

* Головні думки з виступу час конференції "Відбудова України", організованої "Економічною правдою".