Невідворотне майбутнє світу: міфи і реальність криптовалют

Невідворотне майбутнє світу: міфи і реальність криптовалют

Найпопулярніші міфи про криптовалюти та їх спростування
Вівторок, 30 травня 2023, 17:38
засновник та СЕО WhiteBIT

Наприкінці 2022 року колапс однієї з криптобірж спричинив певну турбулентність на ринку. 

Тоді частина "експертів" нещадно критикувала крипту, ставила під сумнів доцільність її існування на рівні ідеї. Дехто навіть передбачав швидкий кінець криптовалют і тотальний економічний крах. 

Минуло півроку. З криптою все добре. Ринок живе, розвивається і демонструє зростання. У квітні вартість Bitcoin вперше з червня 2022 року перевищила позначку у $30 000. 

Скажу більше, найпопулярніша криптовалюта набрала понад 80%, що є найкращим квартальним приростом за два роки. Тобто не було і немає ніякої глобальної кризи криптовалюти як явища. 

Реклама:

Важливо розуміти: те, що відбувалося з криптовалютами восени 2022 року, – це типовий процес, характерний для будь-якого ринку, що переживає непростий період. У ньому немає нічого надзвичайного. 

Такі стадії проходить будь-який ринок: фондовий, аграрний, інвестиційний тощо. І криптовалюта не є винятком.

Сьогодні ж ми спостерігаємо колосальну турбулентність у банківському секторі, пов'язану з падінням у березні Silicon Valley Bank, Silvergate, Signature та інших банків. 

Попри це, ніхто не ставить під сумнів традиційні фінансові інститути, як це відбувається з криптобіржами. Люди звикли до того, що банки банкрутують, тому для них це нормальна ситуація.

А от щодо криптовалюти, то ставлення суспільства є багато в чому упередженим. Причина в багатьох міфах, які заполонили інфопростір. Звідси незнання, нерозуміння і недовіра. 

Це те, з чим, зокрема, ми – криптобіржа WhiteBIT – стикаємося щодня. Можна скільки завгодно випускати на ринок нові якісні криптопродукти, можна робити крутий маркетинг, мати потужну команду розробників, проводити міжнародні інтеграції, але міфи живуть. Думаю, час їх все ж розвіяти. 

Міф 1. Криптовалюти не мають реальної цінності

Це один із найпоширеніших міфів про крипту. Мовляв, криптовалюти не мають матеріальних активів, які їх підтримують. Однак ключова цінність криптовалют – технологія (в цьому випадку блокчейн). 

Це дає змогу створювати нові продукти та сервіси, токенізувати економіку, краще захищати приватні дані. Також варто розрізняти різні проєкти, які іноді не мають нічого спільного між собою. З одного боку, на ринку дійсно існують певні "shitcoins" та скам-проєкти. 

З іншого – революційні продукти та сервіси. Важливо, що трейдери криптовалюти вірять в їхню цінність, значення і перспективи. 

А оскільки інвестори розуміють і вірять у цінність криптовалют, було б помилкою з їхнього боку вважати це чимось не істотним, не вартим уваги. Технологія блокчейн і попит на неї у світі – саме це формує цінність криптовалют. 

Міф 2. Криптовалюти високоризикові інвестиції, тому повинні розглядатися лише досвідченими інвесторами

Концепція децентралізованої валюти, якою є крипта, передусім була створена для розширення можливостей для людей і сприяння фінансовій демократизації шляхом усунення посередників, таких як державні установи та фінансові корпорації. 

Тому цифрові валюти не є чимось ексклюзивним лише для досвідчених інвесторів. Радше навпаки – вони пропонують звичайним людям можливість отримати більше контролю над своїми фінансами. 

Тим, хто не впевнений у своїх знаннях щодо крипти, стануть у пригоді освітні курси для початківців. Їх багато. Наприклад, в Україні такі курси реалізує Міністерство цифрової трансформації спільно з WhiteBIT та іншими гравцями індустрії. 

Це хороша можливість отримати якісні знання в доступній формі та застосовувати їх на практиці. 

Єдина порада: підходьте до вибору криптобіржі так, як ви зазвичай ставитеся до вибору банку чи іншої фінансової установи – усвідомлено. Один із показників надійності – це наявність великої команди. 

Якщо в біржі є тільки СЕО та кілька ботів, співпрацювати з нею точно не варто. Також не зайвим буде з'ясувати: чи має біржа власні криптопродукти, чи масштабує ліцензування своєї діяльності, яка в неї стратегія розвитку, чи здійснює вона AML-перевірку (протидія незаконному відмиванню коштів). 

Особливу увагу варто звертати на те, наскільки безпечно біржа може протистояти хакерським атакам. Перевірте, чи були в її історії випадки, коли хакерам вдавалося долати захист? 

Відповідальні біржі для підвищення безпеки своїх сервісів постійно здійснюють незалежний аудит, а також впроваджують програми Bug Bounty (виплата винагороди за пошук вразливостей у системі безпеки біржі). 

Наприклад, ми у WhitеBIT робимо усе це і навіть більше, бо безпека та надійність наших сервісів є одним із головних пріоритетів. Наявність або відсутність зазначених факторів обов'язково повинні враховуватися при виборі майданчика для операцій із криптовалютою. 

До будь-якої інвестиції варто ставитися відповідально, і завжди DYOR (Do Your Own Research) щодо обраного активу та ідеї, команди й технології, що за ними стоїть. Це питання здорового глузду, а не якась особлива ризикованість інвестицій у крипту. 

Міф 3. Цінність більшості криптовалют сумнівна, а скоро з'явиться альтернатива у вигляді CBDC

Якраз те, що сьогодні багато урядів уже активно працюють над розробкою та впровадженням власних цифрових валют доводить неабияку цінність технології блокчейн. 

Унікальність та перспективи блокчейну визнають усі, зокрема представники традиційної фінансової системи. 

Навіщо центральним банкам запроваджувати власну цифрову валюту? Як на мене, головна причина стрімкий розвиток, популяризація та масове поширення криптовалют. 

Традиційна фінансова система з її громіздкістю, бюрократизмом, повільністю банально не здатна відповідати вимогам часу, зумовленим розвитком блокчейну. Технологічні компанії та криптовалюти почали поступово витісняти банки та руйнувати їхню монополію на сферу фінансових послуг, яка встановлювалася впродовж століть. Це факт. 

Аби не опинитися "поза грою" в недалекому майбутньому, центробанки вимушені адаптуватися. Звідси ідея й необхідність впровадження CBDC. 

Однак запровадження CBDC може призвести до ще більшої централізації ринку фінансових послуг із боку держав та їхніх урядів. 

Світ може опинитись у ситуації, коли центробанки матимуть фактично необмежену монополію на фінансові послуги та ринки, контролюючи фіатні й цифрові гроші. 

Міф 4. Криптовалютна індустрія потребує дуже ретельного регулювання, бо наступна криза може зруйнувати економіку

Перше – немає ніякої криптокатастрофи. У будь-якої індустрії є період зростання та корекції. Якщо говорити про криптозиму і період турбулентності на ринку, це має аналогічні патерни. 

Їх важче простежити, бо індустрії всього 12 років, та все ж раз на 4 роки ми маємо пік зростання інтересу і потім корекцію цього інтересу. Тобто все відбувається згідно із законами та тенденціями ринку. 

Щодо регулювання, то особисто я погоджуюся, що криптовалютний ринок потребує чітких правил регулювання і чітких правил гри. Вони повинні бути уніфікованими. 

Але, що важливо, такі правила мають відповідати інтересам усіх учасників криптопроцесу: держави, криптобірж, регуляторів, майнерів, користувачів. Без жодних перекосів. Такі умови сприятимуть розвитку індустрії й зводитимуть до мінімуму ризики турбулентностей. 

Саме тому WhiteBIT брала активну участь у розробці Закону "Про віртуальні активи" в Україні. Ми, як криптобіржа, зі свого боку максимально сприяємо тому, аби криптоіндустрія була врегульованою, тому що розуміємо – без регулювання масадопшн і поширення криптовалют у звичні сектори економіки буде дуже складним процесом. 

Розширення повноважень регулятора – це цілком нормальна історія, але за однієї умови. Усе це повинно сприяти розвиткові ринку, забезпечувати інтереси усіх сторін, стимулювати здорову конкуренцію, що в підсумку позитивно відобразиться на якості криптовалютних продуктів і сервісів. 

Якщо посилення регулювання – це про прогрес і розвиток, я обома руками "за". Якщо це лише заборони й обмеження, то це шлях у нікуди. Ключове питання: яка мета такого розширення повноважень? 

Міф 5. Криптовалюти небезпечні, становлять загрозу світовій економіці. Їх потрібно заборонити

Криптовалюта існує вже не перший рік та довела свою безпечність і практичність за правильного користування. Наприклад, емітент стейблкоїну USDT – Tether Limited – провів транзакції на суму $18,2 трлн протягом 2022 року. 

Обсяг фінансових операцій перевищив показники корпорацій Visa та Mastercard. Якби криптовалюта реально загрожувала світовій економіці, вона могла б вже спровокувати не одну кризу. Основні переваги технології блокчейн – це безпека, надійність і децентралізація. І це абсолютно не про загрозу світовій економіці. 

Крипта "загрожує" традиційній фінансовій системі, але виключно в розумінні конкуренції та якості, бо є більш прогресивною, надійною, швидкою, безпечною. Криптовалюта в перспективі може повністю замінити фіат. Звісно, традиційний світ, який будувався століттями, прагне цьому опиратися.

Міфів навколо криптовалют багато, а реальність одна. Майбутнє світу за блокчейн-технологіями та криптовалютами. Цей процес неможливо зупинити. Він природний і відповідає сучасним викликам та вимогам часу. 

Колись аграрна революція стала основою економічного господарства. Індустріальна – породила нові галузі промисловості. Довгий час вугілля вважалося "чорним золотом". Потім прийшли автоматизація та глобалізація. 

Криптовалюта вже незворотно змінила фінансову систему, а блокчейн-спільнота формує нове майбутнє. Bitcoin – це нове золото. І той, хто розуміє це сьогодні, завтра буде далеко попереду інших.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: